Hans Kohn i la idea del nacionalisme

Gustau Muñoz

Hans Kohn va publicar el 1944 un llibre fonamental sobre la realitat i la història del nacionalisme (The Idea of Nationalism: a Study in its Origins and Background), com a motor de la modernitat i ressort clau de l’expansió de la democràcia. Però el nacionalisme és un fenomen molt complex. Una manera d’abordar-lo, amb referència a realitats històriques, és distingir-hi dues grans variants: el nacionalisme cívic (occidental, deutor de la Il·lustració, democràtic, obert) i el nacionalisme ètnic (oriental, romàntic, procliu a l’autoritarisme, excloent). Ara bé, les coses no son tan simples, ni de bon tros. I Hans Kohn, que encunyà la distinció, ja ho explicava.

Craig Calhoun, sociòleg i antropòleg, estudiós ben conegut del nacionalisme, va fer el 2005 una nova edició del llibre de Kohn, reeditada el 2008. En el volum que acaba de publicar l’editorial Afers dins de la Biblioteca de Pensament Crític –Hans Kohn i la idea del nacionalisme- s’inclou la traducció (a cura de Gustau Muñoz) de l’extensa introducció de Calhoun a la nova edició del clàssic, on s’explica fil per randa la personalitat i els orígens de Hans Kohn, la seua obra i trajectòria, així com el contingut d’un llibre cabdal. Alhora, Calhoun fa una aproximació actualitzada i molt aguda al fenomen del nacionalisme, més enllà de simplificacions i estigmatitzacions interessades.

El volum s’enriqueix amb un Epíleg a cura de l’historiador Ferran Archilés (“Repensar un clàssic”) que aporta claus fonamentals per a entendre l’entitat de l’obra de Hans Kohn, la lectura que en fa Calhoun i els aspectes essencials del debat més recent sobre el nacionalisme -un dels temes més fèrtils per a les ciències socials les darreres dècades-, amb grans dosis d’informació actualitzada i sobrietat analítica.

D’aquesta manera, el llibre que publica la Biblioteca de Pensament Crític de l’editorial Afers esdevé un instrument imprescindible per a qualsevol persona interessada en la història de les idees i, específicament, en una qüestió que no caduca: la nació i el nacionalisme.

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER