Josep Forcadell i La Cívica d’Alacant, Premis Vicent Ventura

L’Aula Magna del Centre Cultural La Nau (Universitat de València)  acull dimecres, 27 d’abril, a les 19 hores, l’acte de lliurament del XVII Premi Vicent Ventura, que ha recaigut en l’activista per la llengua Josep Forcadell Saport i l’entitat La Cívica, d’Alacant. Aquest guardó, que consisteix en una escultura de Sebastià Miralles, va ser instaurat per la Universitat de València el 1998, any de la mort del periodista valencià.

Aquest reconeixement s’atorga a persones o col·lectius que s’hagen distingit per la seua trajectòria cívica i de compromís amb la cultura i la llengua valencianes. La comissió organitzadora i el jurat del premi està formada per la Universitat de València, la Universitat Jaume I, persones que van mantindre una estreta relació amb Vicent Ventura, CCOO, STEPV, UGT, Unió de Llauradors i Ramaders i Unió de Periodistes Valencians.

La Cívica
L’Associació Cívica per a la Normalització del Valencià de l’Alacantí (més coneguda per La Cívica) va nàixer al febrer de 1988 i està federada a Escola Valenciana.

Els seus objectius bàsics són la normalització del valencià a tots els nivells de la societat: educatiu, cultural, social, administració pública, així com instar els poders públics perquè complisquen les normes que asseguren aquella implantació lingüística.

Un altre espai de la seua dedicació consisteix a publicar textos propis en valencià, organitzar amb pares i mares d’alumnes i professorat les Trobades d’Escoles en Valencià i les d’Ensenyament Mitjà, ambdues de l’Alacantí, organitzar cursos de valencià i col·laborar amb ajuntaments i altres entitats polítiques i culturals en l’extensió d’una cultura de la convivència que tinga el valencià com a mitjà de suport i comunicació.

Josep Forcadell Saport (Castelló de la Plana, 1954)
Mentre estudiava a la Universitat, va col·laborar en l’organització del Congrés de Cultura Catalana al País Valencià, el 1976 i el 1977. Després, en institucions privades, va treballar activament en la dinamització del valencià, sobretot a les comarques meridionals valencianes, amb una clara voluntat de cooperació amb iniciatives de caràcter civil.

És llicenciat en Filosofia i Lletres (Geografia i Història) per la Universitat de València i en Filologia Hispànica (orientació Filologia Valenciana) per la Universitat d’Alacant.

Fou director del Servei de Promoció del Valencià de la Universitat d’Alacant des del juny de 1986 fins al març de 2014. En aquest període, de 2003 a 2005 va ser director de l’Observatori de la Llengua de la Seu d’Alacant. Des de la creació de la Xarxa Vives d’Universitats el 1994 va ser secretari de la Comissió de Llengua fins l’any 2004.

Des de l’1 d’abril de 2014 és director del Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant.

A banda d’articles i altres col•laboracions sobre temes filològics, ha publicat ‘Els renoms de Castelló de la Plana. Una aproximació lingüística i cultural’ (1995), ‘Introducció als estudis àrabs i islàmics’, direcció de María Jesús Rubiera Mata (1994), ‘El llenguatge de les ciències de la salut. Introducció a la formació de termes mèdics’, direcció de Josep Bernabeu, (1995) i ‘Comunicar la ciència. Els llenguatges d’especialitat’, de Patricia Alberola entre altres autors, (1995). Ha estat col·laborador amb Joan M. Perujo en la traducció al català de Míkel de Epalza de ‘L’Alcorà’, (Ed. Proa, Barcelona, 2001), Premi Ciutat de Barcelona i Premio Nacional de Traducción 2002; Míkel de Epalza, Joan M. Perujo i Josep Forcadell, ‘El Corán y sus traducciones: propuestas’ (Universitat d’Alacant, 2008). Recentment s’ha editat l’edició de butxaca de la traducció de ‘L’Alcorà’. Amb la col·laboració de Ferran Isabel i pròlegs del director de la Seu d’Alacant, Manuel Alcaraz, va editar dos llibres amb les aportacions a l’Observatori de la Llengua: ‘El valencià a Alacant (2002-2003)’ i ‘A Alacant, en valencià (2003-2005)’.

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER