PilotaVeu, un mitjà de referència per al món de la pilota valenciana

 

Laia Mas

En l’últim mes el panorama comunicatiu valencià dels esports ha experimentat un creixement notable. Dos nous mitjans sobre els esports i en valencià han aterrat dins el món de la comunicació digital. Es tracta de Sense Límits Aventura (http://senselimitsaventura.com/), un espai sobre els esports d’aventura, natura i superació, i també de PilotaVeu (http://www.pilotaveu.com/), un portal digital sobre la pilota valenciana. Ricard Sentandreu, natural de Castelló de la Ribera i pilotari, és el cap pensant i coordinador d’aquest darrer projecte que tracta de centralitzar tota la informació sobre l’esport més valencià: la pilota. Un espai web que s’actualitza diàriament i on podem trobar des dels resultats de totes les competicions del País Valencià fins informació detallada dels pilotaris capdavanters o recursos didàctics per ensenyar pilota a les escoles.

Com naix la iniciativa de PilotaVeu?

La iniciativa naix fa un any, quan vaig pensar, com qualsevol altre aficionat de la pilota valenciana ha pensat alguna volta, que no hi ha cap referent ni cap centre d’informació de referència on poder trobar tota la informació de pilota valenciana. Per exemple qualsevol partida que s’ha jugat el dia anterior no sabem com ha quedat, i també és difícil trobar informació per exemple per a fer un treball sobre pilota valenciana. Sí que és veritat que hi ha informació, pàgines existents com la de la Federació, però no és una informació àmplia ni centralitzada de tot el que és el món de la pilota valenciana. Aleshores davant eixa necessitat, sempre hem pensat que calia una pàgina com a referència, un mitjà de comunicació referent. I al final conclous que si no ho fa la gent del món de la pilota, no ho farà ningú per nosaltres, així que per això em vaig posar en contacte en una empresa editora, els vaig presentar el projecte, els va agradar, i ho vam tirar endavant.

Abans de l’estiu d’enguany vaig començar a buscar col·laboradors, i l’empresa editora posava els fons econòmics per al web, així com el tècnic. Jo només havia de rodejar-me de col·laboradors que pensaren igual que jo i que s’implicaren en el projecte. Col·laboradors de diferents zones del territori, que estiguen en contacte en diferents modalitats i que puguen transmetre l’actualitat. Evidentment donarem més importància a les modalitats més professionals, com raspall i escala i corda, ja que és el més vigent i el que més afició arrastra, però sense deixar de banda la resta.

És a dir, que a la pilota li feia falta una veu i amb aquest mitjà li la doneu?

Exacte, eixe és l’objectiu, donar la veu a la pilota valenciana. A banda dels col·laboradors d’actualitat també participaran d’altres espontàniament, per a fer articles d’opinió, cròniques sobre alguna final, etc. Hi ha molts col·laboradors que s’han atrevit, i poc a poc aniran fent els seus articles. També pensem fer entrevistes i reportatges de la gent de la pilota, als més importants.

I heu començat les entrevistes pel més gran, no? Paco Cabanes, el Genovés.

Sí, hem començat amb el que és el referent per excel·lència de la pilota valenciana, el Genovés.

Quina rebuda a tingut el mitjà per part del món de la pilota?

La veritat és que estem prou contents, perquè tota la gent ha respost bé, els ha agradat, pensen com nosaltres que fa falta un mitjà així. El que falta és que es consolide, tire endavant i no deixe de transmetre l’actualitat. Ha de consolidar-se, però tots ens han rebut amb els braços oberts, des dels aficionats, fins als possibles patrocinadors, que començaran a ajudar prompte, ja que evidentment necessitem finançament per a portar aquest projecte endavant.

Aquest mitjà demostra que la pilota dóna notícies diàriament i que es poden dir moltes coses sobre aquest esport. En canvi, fins ara ens costava i encara ens costa trobar moltes notícies sobre la pilota en els grans mitjans de comunicació valencians, especialment des del tancament de RTVV. Per què passa això?

Com bé dius el tancament de Canal 9 ha afectat molt a la visibiltiat de la pilota, d’ahi naix també este projecte, quan la pilota acaba de quedar-se orfe. Canal 9 dins del que cap sí que portava un seguiment de les partides; encara que no era el seguiment que mereixia, sí que feia paper en eixe aspecte. En definitiva jo pense que passa com en tot, que els valencians en general no sabem apreciar el que tenim. Igual passa amb la pilota, com amb la llengua, amb les bandes de música, etc. No sabem apreciar-ho i tirem cap al que passa fora, tant les institucions com la mateixa gent. Aleshores no es transmet, però sí que hi ha pilota tots els dies, de totes les modalitats hi ha partides tots els dies, i és això el que volem reflectir en aquest mitjà. Que la pilota existeix, i per això volem promocionar-la i fer-la arribar a tota la gent possible.

Hi ha alguna manera de saber quantes persones engloba el món de la pilota valenciana?

No, ara mateix no. El que volem també és poc a poc donar a conéixer això. Que el mateix diari digital ens servisca per a saber realment la gent que està vinculada a la pilota, perquè ara per ara l’únic número que existeix és el de llicències federatives, que n’hi han unes 2.000, però clar, després hi ha altres competicions a banda, hi ha molts jocs escolars, està la competició del joc faller que es juga els caps de setmana on hi ha més de 500 fallers que participen, i tot això no està enregistrat. Aleshores no existeix un número exacte, som molta gent, però no figurem en cap lloc. Per això també volem suplir eixa falta d’informació.

Amb l’apartat “recursos didàctics” del web preteneu suplir eixa mancança de formació dels professors d’esport?

La idea és centralitzar tota la informació que hi ha sobre la pilota, per a que si qualsevol mestre que no haja donat pilota puga trobar allí informació per a fer-se la seua unitat didàctica. També per a que qualsevol xiquet que haja de fer un treball a l’escola es dirigisca allí i puga trobar informació de qualitat. La idea, que està encara en projecte, és crear una base de dades on hi haja tant història de la pilota, com enllaços a més informació i altres recursos per l’estil.

També teniu un apartat on doneu a conéixer els pilotaris que ara estan en la primera línia, no?

Fins este moment no sabíem els pilotaris que hi ha a nivell professional, aleshores el que hem volgut és crear eixe apartat on estan jugant a les competicions professionals. També tenim una pestanya de participa, on la idea és donar accés a tots els clubs i aficionats que facen activitats relacionades amb la pilota valenciana, i que així puguen participar enviant informació al web, i nosaltres creem la notícia i enviem l’enllaç per a difondre-la. Si no és important no eixirà en portada, però la crearem i passarem l’enllaç per a que qualsevol puga conéixer-la.

Quina és, en línies generals, la situació de la pilota valenciana en l’actualitat?

La situació no és molt bona, perquè fa falta molta promoció, hi ha encara molt de desconeixement. Però sí que s’han creat moltes escoles, i des de les escoles s’estan impulsant projectes interessants, però fa falta encara molta promoció i molta ajuda per a que realment siga el nostre esport i tots els valencians l’aprecien i el coneguen.

Té el suport necessari per part de les institucions valencianes?

No, en faria falta molt més. Començant per la formació de professorat i dels mestres en esta matèria, ja que ara mateix no existeixen assignatures obligades en les universitats públiques, un fet més que necessari per a que els docents aprenguen i puguen ensenyar-la als seus alumnes. I també pel fa als mitjans de comunicació, al no tenir televisió pública, la pilota no apareix en la televisió. I quant als polítics, s’ho haurien de creure, i no simplement anar a la fotografia i no fer res més.

 

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER