Rus, el capità moro

Diego Gómez

Tothom sap que el senyor Alfonso Rus, alcalde de Xàtiva i president de la Diputació de València, presumeix de tenir alguna cosa de capità moro, per la frase tan reconeguda i recurrent de: “Això que val? Això ho pague jo!”. I tot malgrat que el primer ciutadà de la capital de la Costera no pot veure ni en pintura a l’autor de la mateixa, l’artista valencià Xavi Castillo.

I la raó fonamental de la comparança, ve donada per l’aparició constant d’ajudes, subvencions i suports de la institució provincial a moltes, diferents i variades accions i vessants socials dels pobles de València. Quan no són les beques de pràctiques a universitaris, són les beques de menjador, quan no és arreglar una carretera, és inaugurar una redona, o com ara les ajudes a la restauració de bens de l’església, etc. I tot amanit amb declaracions paternalistes i contradictòries que causen el somriure del seu públic. La darrera vegada que el vaig escoltar va ser la d’ajudar als pobles de la Ribera a tenir aigua de qualitat, encara que fora mineral. “Xe, això ho pague jo!”.

Sembla que la Diputació és l’única entitat pública solvent, amb diners, amb fons i que de veritat paga. Al final ens faran creure en la mateixa. Al final podrem pensar per a què volem la Generalitat o les Mancomunitats comarcals, si ja tenim a Alfonso Rus i la seua Diputació. Per això ell és el capità moro. Mentre les altres dues corporacions provincials suprimeixen plans o redueixen subvencions per manca de liquidés, la valenciana tira endavant i dona euros a tota pastilla. El que no es diu i cal saber, és que la comparsa del senyor Rus, és de les més endeutades del país. El palau de l’altre costat de la plaça de Manises, sembla que encara tira de deute i continua instal·lat en l’època de les vaques grosses. I tot per la imatge i parafernàlia política del seu capità moro.

A l’entrevista publicada en la revista Saó, el president del PP en la província de València, diu que vol proposar a Pep “Botifarra” per als guardons del 9 d’Octubre de la Generalitat Valenciana. I possiblement ho faça, i seria una gran noticia, però senyor Rus i per què no fa el mateix amb Raimon, i per què no facilita més sovint la plaça de bous per a més concerts de música en valencià, i per què no ajuda la producció musical en la nostra llengua. O per què no promociona l’ús del valencià en el seu partit i fa de voluntari lingüístic per a l’aprenen Alberto Fabra.

No seré jo qui done suport aquest capità per a continuar manant de la filà. Recordeu que vaig ser de les persones que denunciàrem i duguérem a la banqueta a Rus per aquelles declaracions contra el professorat valencià i les seues amenaçadores paraules “…a eixos que diuen aleshores i gairebé, anem a rematar-los”. Continue pensant que el senyor Rus és un estaquirot que no pot estar ni quiet ni callat i que com a capità moro continua representant eixa imatge de valencià patriota que no vol deixar d’ofrenar noves glòries a Espanya. Fins a quan aquesta contradicció? Fins a quan ens tindran amb els ulls tapats? Fins a quan tindrem a Rus en l’escena política valenciana?

Llàstima que aquest capità moro no puga ser president del València CF. Sense cap menyspreu, però jo sóc més del Llevant.

 

Publicat a La Veu del País Valencià (4 d’agost del 2013)

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER