SEIXANTISME A VALÈNCIA

Gustau Muñoz

Seixantisme, l’esclat cultural català dels 60, és un llibre ple d’interès, l’autora del qual és la filòloga MARTA VALLVERDÚ. L’ha publicat l’editorial L’Avenç i compta amb un pròleg de Julià Guillamon.

Al llarg dels seus capítols, l’autora passa revista a fets cabdals de la cultura i la societat dels anys seixanta en el nostre entorn. Marcats per una febrada de renovació i modernitat, els anys 60 -amb la inflexió del maig del 68- són el precedent immediat del reviscolament del País després dels anys de foscor de la postguerra.

Temes com la Nova Cançó, el moviment estudiantil, el realisme històric en Literatura, la revolució pictòrica, les revistes i editorials de l’època, la Gran Enciclopèdia Catalana, la projecció de Joan Fuster i la idea de Països Catalans, la renovació pedagogical amb Rosa Sensat, l’escoltisme, el disseny, el debat sobre la immigració…. tot això i més es troba en aquestes pàgines analítiques i alhora força evocadores.

El Seixantisme -un revulsiu de canvi- es va deixar sentir amb força també al País Valencià. Tant que és a l’arrel de la modernitat valenciana que hem viscut (i configurat) i la cloenda del periode més dur de la dictadura, que tanmateix encara duraria. Però les noves idees i l’activitat cultural s’obrirem camí de tota manera, i marcaren un canvi d’època, el naixement d’una nova sensibilitat. Fou un moment de sincronia, en alguns aspectes de la cultura (la Nova Cançó, per exemple), enmig d’una història d’asincronies.

Per a parlar de tot això amb l’autora, el 25 de gener tenim una cita al Centre Cultural La Nau, a les 19 hores. Un acte que no us podeu perdre. Amb la participació de Marta Vallverdú, Gustau Muñoz, Rosa Solbes, Carles Gàmez, Eliseu Climent, Ferran Montesa, moderats per Cristina Garcia Pascual (ccordinadora de l’Aula de Narratives de la UV).

Centre Cultural la Nau, Universitat de València, Sala Matilde Salvador, dijous 25 de gener 2024, a les 19 hores. Oganitza: UV Cultura-Narratives.

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER