Emili Gómez Nadal, 1907-1993, per Gustau Muñoz

Una visió panoràmica a manera de síntesi biogràfica, completa i estructurada, de la vida i l’obra d’Emili Gómez Nadal (1907-1993), valencianista, republicà, marxista, exiliat, antifeixista, demòcrata i home de pensament, que contemplà amb agudesa les paradoxes i contradiccions del segle XX i de la seua peripècia mateixa. Sempre fidel a l’ideal del País Valencià retrobat i a la connexió amb la resta de territoris de parla catalana, el que anomenava l’Ètnia. Un dels intel·lectuals valencians mé´s lúcids del segle. Historiador, professor universitari, col·laborador de Josep Renau a Nueva Cultura, militant del PC, exiliat, resistent al París ocupat pels nazis, autor d’El País Valencià i els altres, (1972), així com d’uns distrais de gran interès publicats a PUV, finalment escèptic envers el PC… però sempre lleial al valencianisme. Com va escriure (en una carta adreçada a Josep Lluís Sirera i Remei Miralles) sintetitzant les seues idees: “Solidaritat ètnica smb les altres terres de la nostrra nació, adhesió ferma als principis de llibertat i de progrés social, tolerància envers els altres, integració de la massa immigrada”… Per a molts lectors actual serà tota una descoberta. Un autor que val la pena!

(Llibre publicat per la Fundació Josep Irla, www.irla.cat)

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER