Franco està al cel? Preguntem-li al Nunci Fratini

Joan del Alcàzar

Sí, amable lector, estic cansat o, encara més, estic esgotat per la meua tossudesa en intentar entendre com està rodant el món d’un temps ençà. La que em faltava per a acabar-me de rematar ha sigut l’entrevista de l’ambaixador del Vaticà Renzo Fratini. M’ha provocat no sols irritació i neguit, sinó també un seguit de preguntes que voregen l’absurd. O són directament absurdes. Necessite vacances amb urgència.

Ja ho tenia bé en comprovar dia rere dia com de gran és el segment de ciutadans occidentals amb els que no sintonitze en gairebé res. Estic molt lluny, dalt o baix com a la distància a la que està Saturn, d’aquells –homes i dones- que donen suport als Orban, els Salvini, els Trump, els Bolsonaro, els Johnson (Boris); habite en una galàxia distinta a la dels que voten per ells i per les seues polítiques perverses, insolidàries, mesquines i, també, inhumanes. Mireu el tracte que donen als immigrants, si penseu que exagere.

A la vella Hispania, els companys d’armes d’aquesta colla d’agressors són el Trio de Colón. Com que les urnes no els van donar el poder total que sempre necessiten, han adoptat el mètode d’embarrar el camp de joc polític al màxim per mantindre activats els partidaris i desgastar al màxim als qui no ho som. El cas és enterbolir les aigües de la cosa pública, marejar el personal, espantar-lo amb amenaces fictícies o reals per tal d’excitar les pulsions més baixes del ser humà. I rendibilitzar-les en benefici propi, clar.

El més preocupant, tot amb tot, és que als que voten per ells sembla que no els importa ni tan sols ofegar-se amb la contaminació de Madrid, ni l’amenaça als drets fonamentals que són bandera de la fracció mes extrema d’eixa dreta tricèfala. Que volen acabar amb les pensions, que volen acabar amb els avanços de la lluita de les dones durant les darreres dècades, que volen acabar amb la sanitat i l’educació pública… No passa res. Tot ho beneeixen els seus votants. Darrere una immensa, vertaderament immensa bandera espanyola, amaguen ara les banderes autoritàries que la dreta hispana no s’atrevia a onejar més que en privat, mentre que ara l’existència de Vox els ho permet sense complexos ni problemes.

Doncs bé, eixa dreta tricèfala, nacionalista a més no poder, no ha dit ni pruna sobre la ingerència en assumptes interns espanyols de l’ara ja ex Nunci de la Santa Seu a Madrid, Renzo Fratini. El recentment acomiadat ambaixador del Vaticà va declarar, a propòsit de Franco i Cuelgamuros, el següent: “Sincerament, hi ha tants problemes al món i a Espanya. Per què ressuscitar-lo? Jo dic que han ressuscitat a Franco. Deixar-lo en pau era millor, la majoria de la gent, dels polítics, té aquesta idea perquè han passat 40 anys de la mort, ha fet el que ha fet, Déu jutjarà. No ajuda a viure millor recordar alguna cosa que ha provocat una guerra civil”. El senyor Fratini ha afegit que “la resurrecció” de Franco l’ha ordenat el Govern per “motius ideològics”.

Ha ignorat el capellà italià que no estem davant d’una decisió unilateral del govern de Pedro Sánchez, sinó d’una resolució del Parlament espanyol, aprovada sense cap vot en contra. Davant això, la Dreta Tricèfala, tan excitable com és davant qualsevol ofensa a la sobirania espanyola, no ha dit ni paraula. Els han semblat d’allò més oportunes les paraules del tal Fratini.

Amb tot, més enllà del terratrèmol diplomàtic, sobta que una veu tan autoritzada de l’Església de Roma afirme que Déu jutjarà Franco. Jutjarà? Tan encallada està la justícia divina que té pendent el cas des de 1975? Certament no havia pensat mai en l’assumpte, però ara que l’ex Nunci Fratini ho diu, em sobta que Franco no estiga socarrant-se en la zona més calenta de l’infern des de l’endemà del 20N de 1975, ben a prop d’altres criminals de lesa humanitat.

No sé si el retard serà tant, però… ¿estaran Hitler o Stalin, que van morir als quaranta i els cinquanta del segle passat, també a l’espera de judici? Estaran Pinochet o Videla, que van abandonar la vida terrenal més recentment, també sense jutjar encara? Poden prescriure els crims contra la Humanitat?

Tot amb tot, amb prescripció o sense, em pregunte on estarà Franco mentre espera el judici diví. Estarà en presó preventiva a l’infern o estarà en llibertat vigilada al cel? Es faran aquestes preguntes els votants de la dreta tricèfala espanyola? Potser l’ex Nunci Fratini podria aclarir-nos-ho a tots, a d’ells i a la resta.

Em cansa molt fer-me aquestes preguntes per a les que no tinc resposta. Prendré vacances mentre espere la de Fratini, amable lector. A veure si quan arribe setembre tenim millor oratge, la pol·lució ha baixat també a Madrid, la pertinaç sequera ha finalitzat i tenim els pantans a vessar, i el panorama polític s’ha aclarit d’una bona vegada i ja hi ha un govern efectiu al Regne d’Espanya.

Bon estiu a tothom, i a reveure. Descanse qui puga.

País Valencià, Segle XXI © 2023 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER