Por a la llibertat!!

Josep Miquel Bausset

Una vegada més, com en el cas dels repetidors de TV3 al País Valencià, el Govern de l’Estat ha actuat amb prepotència, obligant ACPV a tancar Catalunya Ràdio i Catalunya Informació.

Certament que aquesta actitud de censura per part del Govern de l’Estat no és nova, ja que des del gener de 2007, la Generalitat va aconseguir tancar els repetidors de TV3 de la Carrasqueta (l’Alacantí) La Llosa de Ranes (la Costera) Alginet (la Ribera) i Morella (Els Ports) privant a milers de valencians de poder vore una televisió que parla com nosaltres.

No he entès mai a aquells que, en un món globalitzat, pretenen posar barreres a les ones de ràdio o de televisió, a no ser que el motiu d’eixa censura siga la por a la llibertat. Com és possible que una societat (i un Govern) que defensa la llibertat com a base de la convivència i del progrés, encara puga negar la lliure difusió de les ones de ràdio o de televisió? Com s’entén que en ple segle XXI, alguns intenten alçar barreres per interferir una televisió i una ràdio que parla la nostra llengua i que ofereix una programació atractiva, interessant i sense manipulació?

És per  poder continuar veient TV3, que impulsada per ACPV, milers de ciutadans ens vam mobilitzat per fer possible una Iniciativa Legislativa Popular (amb 670.000 signatures recollides) perquè s’aplique la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. Aquest text estableix que els governs signants, han de garantir (sense cap entrebanc jurídic) la recepció de ràdios i de televisions que comparteixen alguna d’aquestes llengües europees, encara que siguen administracions diferents. Cal dir que la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, va ser signada el 1992 pel Govern de Felipe González i ratificada pel Congrés de Diputats l’any 2000, amb José Mª Aznar de president del Govern.

Per què en ple segle XXI no s’afavoreix una televisió i una ràdio sense fronteres? O és que es pot frenar la lliure difusió de la nostra llengua? Com molt bé deia l’alcalde de Morella el 2010, l’actitud de la Generalitat “no s’ajusta a la manera moderna d’entendre la comunicació, perquè en un món global, la cosa raonable és que cada ciutadà tinga la llibertat d’elegir els continguts que vol consumir”.

Ningú no està obligat a vore TV3 ni a escoltar Catalunya Ràdio! Però amb l’acció de clausurar els seus repetidors, s’ha impedit que els qui sí que volem vore TV3 i escoltar  Catalunya Ràdio, no pugam fer-ho! És qüestió de legalitats o de por a la llibertat? Per als cristians, com ha recordava Benet XVI, la llibertat i la veritat han d’anar juntes, perquè si se separen, apareix el risc de la prevaricació.

Com ha dit l’escriptor Joan Francesc Mira pel que fa al repetidors que es van clausurar, “el que és greu és la destrucció d’una possibilitat real existent, assumida i aprofitada per moltíssima gent”.

En un temps, on des de qualsevol part del món podem sintonitzar la CNN o Al Jazeera, és ridícul  censurar les emissions de TV3 i de Catalunya Ràdio!

En un Estat normal, el ministre d’Indústria, en compte de tancar ràdios i televisions, afavoriria la llibertat d’expressió. I és que la censura mai no és un factor de convivència i de llibertat. Perquè qualsevol retallada de l’oferta informativa, és un empobriment de la cultura i un pas cap arrere en els drets dels ciutadans. I és per això, precisament, que el Govern de l’Estat prohibeix les emissions de TV3 i de Catalunya Ràdio!!

De la mateixa manera que retallen drets sanitaris i educatius, retallen també la llengua i la llibertat d’expressió!! I és que tenen por a la llibertat!!!

Confie que el Consell Valencià de Cultura i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, denuncien públicament la censura del Govern de Madrid i la connivència del Govern Valencià!!!

I és que per molt que el PP diga que defèn la nostra llengua, no fa sinó treballar per exterminar-la!!

Publicat a La Veu del País Valencia (22 de gener del 2014)

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER