La dignitat retornada

 

Vicent Partal

 

Els docents i les famílies de les Illes estan protagonitzant una autèntica epopeia cívica, amb la vaga indefinida contra el president Bauzá. No m’he equivocat, no. La vaga oficialment és contra el polèmic decret de trilingüisme que és en realitat contra el català. Però la vaga, realment, és una vaga contra el president popular de les Illes.

Bauzá és un home que causa aversió. Fins i tot diria que aversió física. És un personatge incapaç de generar el més mínim consens ni d’acceptar el més mínim diàleg. Ni dels seus i amb els seus, com estem veient aquests dies. És un polític convençut que manar és més important que governar i que imagina el món en blanc i negre, sense deixar cap espai als matisos.

Crec que és això el que l’ha fet xocar contra la societat. Evidentment perquè ha tocat el moll de l’ós de la llengua i l’escola. Però si no haguera estat per això hauria estat per una altra cosa, segur. Bauzá s’enfronta al país que l’ha fet president, insistisc que fins i tot als qui el van votar, i això mai de la vida pot acabar bé.

Aquests dies un bon amic mallorquí em definia la vaga com ‘emocionant’ per l’atmosfera que es respira al carrer. Les samarretes verdes han inundat el paisatge de les Illes i són el símbol de la dignitat retornada. Perquè al final de tot és d’això del que es tracta; de dignitat. La dignitat d’una cultura, d’un model de relació entre la gent, d’una llengua que és la base de la personalitat. Però també la dignitat ciutadana. Aquesta és la revolta contra aquells que es pensen que unes eleccions són com una patent de cors i que guanyar-les els dóna dret a fer el que vulguen durant els quatre anys següents. Aquesta és la revolta contra els qui creuen que l’atribut màxim de la política és l’odi a l’altre. I no un odi metafòric sinó un odi real, concret, que es transforma en persecució oberta, en batalla.

Bauzá té els dies comptats. Segurament aguantarà fins a les pròximes eleccions, mal que bé, però els seus dies són finits ja. Perquè com assegura l’Assemblea de Docents la vaga indefinida ha deixat de ser una vaga escolar per a transformar-se en una vaga social. I això és imparable.

 

Publicat al Punt Avui, dijous 26 de setembre de 2o13

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER