Gustau Muñoz
Craig Calhoun, sociòleg i antropòleg, estudiós ben conegut del nacionalisme, va fer el 2005 una nova edició del llibre de Kohn, reeditada el 2008. En el volum que acaba de publicar l’editorial Afers dins de la Biblioteca de Pensament Crític –Hans Kohn i la idea del nacionalisme- s’inclou la traducció (a cura de Gustau Muñoz) de l’extensa introducció de Calhoun a la nova edició del clàssic, on s’explica fil per randa la personalitat i els orígens de Hans Kohn, la seua obra i trajectòria, així com el contingut d’un llibre cabdal. Alhora, Calhoun fa una aproximació actualitzada i molt aguda al fenomen del nacionalisme, més enllà de simplificacions i estigmatitzacions interessades.
El volum s’enriqueix amb un Epíleg a cura de l’historiador Ferran Archilés (“Repensar un clàssic”) que aporta claus fonamentals per a entendre l’entitat de l’obra de Hans Kohn, la lectura que en fa Calhoun i els aspectes essencials del debat més recent sobre el nacionalisme -un dels temes més fèrtils per a les ciències socials les darreres dècades-, amb grans dosis d’informació actualitzada i sobrietat analítica.
D’aquesta manera, el llibre que publica la Biblioteca de Pensament Crític de l’editorial Afers esdevé un instrument imprescindible per a qualsevol persona interessada en la història de les idees i, específicament, en una qüestió que no caduca: la nació i el nacionalisme.