Gustau Muñoz
Ja es troba a la venda L’Espill 56 (tardor 2017). Dediquem l’editorial al temps d’excepció que es viu a Catalunya i per extensió al conjunt dels territoris, perquè la suspensió de drets i llibertats, o l’anul·lació de governs elegits democràticament, malmet greument la llibertat de tots. No hi ha democràcia per a uns si no hi ha per a tots: vet ací l’esperit de l’editorial, marcat per unapreocupació fonamentada i la convicció que les llibertats són solidàries.
D’altra banda, el sumari d’aquest nou número ofereix un ventall ampli de temes i autors, com ara Herman Daly (economista ecològic capdavanter) que escriu sobre l’economia deTrump i els riscos globals que comporta; Remo Bodei (l’important filòsof italià) que reflexiona sobre els efectes de la connexió permanent a xarxes i mitjans; Maria Xosé Agra (filòsofa gallega) que ens parla del paper de les dones en la imaginació de l’Europa unida; Blanca Llum Vidal (poeta i escriptora) que aprofundeix en el pensament d’Agamben i la qüestió dels testimonissupervivents d’Auschwitz; Gustau Muñoz, que escriu sobre abans i ara pel que fa a la cultura i el projecte de Països Catalans; Josep J. Conill (sociolingüista) que tracta de la mort de lesllengües; Antoni Defez (filòsof de la UdG), que reflexiona sobre els homes com a animals que juguen amb paraules; Victoria Saenz (investigadora de Stanford) que escriu sobre la música i laidentitat catalana; o Sebastià Alzamora (escriptor de Mallorca) que evoca la figura i l’obra de Josep Palau i Fabre.
A més, Manuel Guerrero escriu sobre Joan Brossa, amb motiu de la gran exposició al MACBA, alhora que es reprodueixen alguns poemes visuals colpidors d’aquest gran artista.
El dossier central es dedica a un tema cabdal, Nació i narració, i té el contingut següent: Joan Ramon Resina, Literatura nacional i literatura del món; Simona Skrabec, Contra elconformisme; Jernej Habjan, La ficció de la novel·la, la realitat de la premsa; Ferran Garcia–Oliver, Novel·la històrica: l‘atracció del pretèrit; Àlex Martín Escribà, Crisi i novel·la negra; JaumeSubirana, Els poetes i el país. Un conjunt d’articles substancials per a reflexionar sobre literatura i nació en una època en què els marc tradicionals d’adscripció es troben profundamentqüestionats.
A la secció Documents hi trobareu un article clàssic, d’aquells que fan pensar: “Tinc por” (1921), de l’escriptor rus Ivgueni Zamiatin, traduït i presentat per Miquel Cabal.
A Fulls de dietari publiquem un recull meravellós de textos de Francesc Parcerisas, amb el títol “Engrunes”, un avançament del seu dietarisme més recent.
Finalment, a la secció Llibres, s’inclouen ressenyes a càrrec de Simona Skrabec, “Cap on vola l‘àngel de la història?” (sobre Zygmunt Bauman, Retrotopia), i de Montserrat Corretger, “Un llocper a l‘assaig” (sobre Gonçal López–Pampló, D’Ors a Fuster).
Confiem que tot plegat us interessarà. Un nou lliurament de L’Espill ple de contingut per a estimular el debat i la reflexió. Contra el dèficit de pensament i la precarietat de l’assaig i la reflexióteòrica, el nostre objectiu permanent és aportar idees, punts de referència, temes i autors que puguen esperonar la vida intel·lectual a casa nostra. Si us hi sentiu interpel·lats, ajudeu adifondre la nostra publicació!
Amb una salutació ben cordial
Gustau Muñoz (Codirector de L’Espill)
PD
No podem acabar aquesta lletra sense manifestar el nostre dol per la mort d’un artista tan gran i estimat com Carles Santos, que va fallir el 4 de desembre, i a qui precisament tenim la intenció de dedicar una secció al pròxim número de la revista…. Malauradament, haurà de ser ja a títol pòstum.