Exposició ‘La Xoà per bales’, sobre les execucions en massa de jueus a l’Europa de l’Est pels nazis, a la Universitat de València

La Universitat de València inaugura aquest dimarts, 22 de març, l’exposició ‘La Xoà per bales. Yahad-In Unum, deu anys de recerca. Les execucions en massa a l’Europa de l’Est’ a la Facultat de Geografia i Història. A l’acte d’obertura, que començarà a les 20 hores, hi assistiran el rector Esteban Morcillo; el conseller Vicent Marzà; el vicerector Jorge Hermosilla; i la Síndica de Greuges, Elena Grau.

Aquesta mostra, que podrà ser visitada fins el 31 de maig, ofereix el resultat de deu anys de recerca de l’organització Yahad, fundada el 2004 pel pare Patrick Desbois a París i dedicada a la identificació i documentació dels llocs de les execucions massives de jueus comeses per les unitats mòbils de la mort dels nazis (els ‘Einsatzgruppen’) a Europa de l’Est durant la Segona Guerra Mundial.

El treball de l’organització Yahaad pretén reunir proves de cada execució per afusellament durant l’Holocaust per bales, detindre les mentides de qui nega l’Holocaust, mostrar respecte als llocs d’enterrament de les víctimes i fer-ne possible la seua preservació, així com previndre altres genocidis.

En l’exposició ‘La Xoà per bales’ s’observen les diferents etapes dels crims nazis. Dividida en cinc mòduls, la mostra presenta la transversalitat del procés criminal que hi ha darrere de la multiplicitat dels crims nazis i un resum final amb un plafó. Els cinc elements són: l’arrest, el camí, el despullament, l’afusellament i el saqueig. Cada etapa criminal es recull en un mòdul que combina les proves obtingudes per Yahad i les dels arxius.

 

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER