Va, Pablo, abraça’l

Vicent Partal

El monarca espanyol anirà avui al Parlament Europeu i farà un trobada especial amb els eurodiputats espanyols. Una trobada tan significativa com escarransida. No hi haurà ni Ramon Tremosa, de CDC; ni Josep-Maria Terricabras, d’ERC; ni Jordi Sebastià, de Compromís; ni Ernest Urtasun, d’ICV; ni Marina Albiol, d’EUPV; ni els de Bildu, ni els del PNB, ni els diputats d’Esquerra Unida… Però Pablo Iglesias sí. El líder de Podem enguany no anirà a les manifestacions per la república, sinó que saludarà el monarca. I amb una mica de sort l’abraçarà i tot, que seria la imatge més esperada del dia, tot i que sóc ben conscient que l’evitarà.

Que l’evitarà, sobretot, perquè és presoner del seu atac a David Fernàndez el dia que va posar els peus per primera vegada al Principat. Els polítics sempre són presoners dels seus gests i les seues paraules i aquell error perseguirà Iglesias a Catalunya per sempre més. Tanmateix, no descarteu que, si es presenta l’ocasió, puguem veure una fotografia tan amable i empàtica com siga possible. Perquè el Principat és una batalla menor i en la batalla pel cor dels espanyols es veu que els antics bolivarians ja no tenen cap més llast a amollar que la veneració per la rància monarquia que els grans alliberadors van fer fugir de l’altra banda de l’Atlàntic amb la cua entre cames. I com que cada dia és més clar que Podem no té límits ètics ni polítics, fa allò que ha de fer. No havia vist mai ningú corrent tan de pressa cap a la dreta. A Felipe –i mireu quin exemple–, tot això que fa Pablo Iglesias li va costar anys. I ell ho farà en mesos. A més, sense escrúpols ni cap remordiment visible.

I també, diguem-ho tot, sense que s’immuten els seus seguidors més fidels, segons que sembla. Ahir es va fer a Madrid la manifestació unitària per la república i Podem es va negar a anar-hi. No va voler participar-hi. Supose que en una, sorprenent, mostra de coherència: perquè certament quin numeret hauria estat veure Pablo Iglesias avui ací i demà allà, avui ciutadà i demà un submís súbdit fidel.

 

Publicat a Vilaweb (15 d’abril de 2015)

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER