Contra el projecte de llei de “senyes d’identitat”. Comunicat de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana

­­­­­­­L’INSTITUT INTERUNIVERSITARI DE FILOLOGIA VALENCIANA (IIFV), davant de l’Anteproyecto de Ley de la Generalitat Valenciana, de reconocimiento, protección y promoción de las señas de identidad del Pueblo Valenciano, per acord unànime del seu Consell General, manifesta:

1. Aquest Anteproyecto es basa en la definició que el Diccionario de la Real Academia Española fa del mot identidad, com a“Conjunto de rasgos propios de un individuo o de una colectividad que los caracterizan frente a los demás”. Aquest mateix Diccionario de la RAE defineix el mot valenciano com a “Variedad del catalán, que se usa en gran parte del antiguo reino de Valencia y se siente allí comúnmente como lengua propia”; definició que el Govern de la Generalitat Valenciana i aquest Anteproyecto presentat ignoren i no respecten.

2. El concepte de señas de identidad i el llistat concret que inventaria l’Anteproyecto ésrestrictiu i empobridor, està manipulat ideològicament per interessos polítics i arreplega d’una manera molt esbiaixada la identitat valenciana, molt més plural i rica del que es descriu al document.

3. L’Anteproyecto, a l’article 7 del títol I, on tracta La lengua valenciana, menysté la Real Academia Española, la comunitat universitària i acadèmica, i el posicionament científic de tota la filologia i la història (que defineixen el valencià com a variant de la llengua catalana); així com també la tasca i la feina feta durant dècades perl’ensenyament i la difusió social de la nostra llengua. Així mateix, es menysprea la llengua dels valencians en posar-la com una seña de identidad més, entre d’altres com, per exemple, “los festejos taurinos” o “el arte pirotécnico”.

4. Al títol IV, i especialment a l’article 28, es crea un Observatorio innecessari com un nou òrgan de control i vigilància, depenent del poder polític que el designa. S’hi bandeja la tasca feta i seguida durant dècades per les universitats valencianes, i pels professionals de l’ensenyament, de la comunicació i de la cultura, que ara poden ser discriminats i censurats; i fins i tot s’hi exclouen institucions públiques, reconegudes a l’Estatut d’Autonomia, substituïdes per col·lectius privats de marcat posicionament secessionista que actuen en contra de la normalització de la llengua que s’ha fet des de les Normes de Castelló de 1932.

Per tot això, l’IIFV demana la retirada i la no aprovació de l’Anteproyecto, ja que atempta contra la llibertat, el consens i la convivència entre els valencians, alhora que reinstaura la vigilància i l’amenaça per a tots aquells que treballen en la recuperació i la dignitat de la llengua i la cultura, als quals, una vegada més, els responsables de les institucions valencianes no solament no defensen, sinó que a més entrebanquen o fins i tot ataquen.

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER