Sogorb: viure del passat? (1)

Publiquem ací un primer lliurament de l’extensa aproximació, a càrrec de Josep Sorribes, a la problemàtica actual i al passat d’una ciutat emblemàtica, capital de l’Alt Palància, la històrica ciutat de Sogorb, que presenta perfils singulars i alhora representatius en molts aspectes de les dificultats i reptes de futur a què s’enfronten nombroses poblacions valencianes allunyades de les zones més dinàmiques del litoral.

 

Josep Sorribes

Després de la breu introducció a la Vall del Palància que em va semblar adient de presentar, i que es va publicar abans de l’estiu en aquesta mateixa web, he ensopegat amb un os dur de rosegar: Sogorb. D’allò que hem fet fins ara, Sogorb és probablement la ciutat que m’ha ocupat més temps, tal vegada ex aequo amb Borriana. I això resulta poc raonable –en principi− perquè, comptat i debatut, si bé és veritat que Sogorb és una ciutat “històrica” del País, que “mana” en un territori molt més gran del que faria pensar la seua modesta demografia, no deixa de ser, malgrat tot, una ciutat secundària en el conjunt del sistema urbà del País.

Tanmateix, amb la voluntat  de fer una feina ben feta i de millorar allò que ja vaig escriure l’any 2001 (al llibre Un País de ciutats o les ciutats d’un país, PUV, 2002) he de reconèixer que m’he embolicat a base de bé. Tal vegada perquè la documentació recollida arran del preceptiu viatge és realment abundant (ja anirem veient-ho) o tal vegada perquè he intentat “comprendre” les claus de la davallada (o millor dit, l’estancament) de Sogorb des del segle XIX fins a la represa democràtica del 1979.

Per a desfer l’embolic quan, al final, m’he posat a escriure he pensat mil i una vegada per on començar i quin fil calia seguir. I he decidit començar amb la meua impressió del que és avui Sogorb per a després mirar una mica enrere, a la seua història contemporània. Temps hi haurà després de ressenyar algunes fites històriques interessants més antigues. L’èxit o no de la temptativa, com sempre, resta a judici de l’amable lector o lectora.

Fem de primer una ullada a les dades estadístiques. Sogorb té un comportament que podríem qualificar de “moderat”. La població passa de 7.657 hab. en 1996 a 9.291 hab. en 2012, un increment inferior al 25%. La població  estrangera també augmenta el seu pes  relatiu (del 0´1% al 10´59%) però no arriba  a les xifres  de les ciutats de la Plana. L’atur augmenta igual que pertot arreu entre 2008 i 2013 degut a la crisi però el deute viu per habitant és pràcticament estable en el mateix període. Com ja és habitual, el pressupost per habitant en euros constants baixa de 2002 a 2012 (de 943 euros a  692 euros), però l’esforç inversor es manté i registrà un màxim el 2010 de 5.587.343 euros malgrat que el pressupost ordinari ja estava baixant des del 2006. Per últim, en la vessant  territorial, el comportament continua sent moderat: un increment d’unes 4.000 a 6.000 vivendes entre 1991 i 2011 i un increment del sòl urbanitzat  de 180 Ha. entre 1990 i 2006 i  de només 36 Ha. entre 2005 i 2011.

Més enllà de l’esforç inversor (lligat evidentment a la rehabilitació del patrimoni) pocs trets rellevants ens ofereixen les estadístiques disponibles. Pel que fa a la base econòmica o a les fonts de renda de la ciutat, no és gens arriscat imputar-ne la major part a la funció de Sogorb com a capçalera comarcal de l’Alt Palància i, probablement, de part de l’Alt Millars. Si, com veurem més avant, Sogorb no pogué assolir la “capitalitat” provincial ni ser cap d’una desitjada “quarta província”, el seu ascendent políticoadministratiu en la seua àrea d’influència ha estat sempre  notable i la ciutat se n’ha beneficiat tot concentrant una important dotació de serveis públics (educatius, sanitaris i culturals) i d’activitats comercials i de serveis privats. Sogorb mana i la competència de Xèrica es perd en la boira dels temps medievals. La tradicional riquesa agrícola i ramadera de Sogorb i la seua comarca definia el perfil econòmic de forma més nítida fins a l’embranzida industrialitzadora dels anys seixanta (a la postguerra hi havia “censats” uns 600 carros que tots els dies tornaven de les feines del camp) però a hores d’ara el seu pes relatiu ha baixat considerablement i tan sols l’oli i algunes activitats  tradicionals que han agafat volada -com els Vivers Orero i el Mas de Valero- semblen activitats amb futur. Pel que fa a la indústria, Sogorb no s’ha lliurat  del fracàs de la industrialització  a l´interior de Castelló i, com veurem després, la indústria tèxtil ha anat  perdent protagonisme fins desaparèixer, la qual cosa sembla reclamar algun estudi específic que no es limite a certificar la crisi del sector a Sogorb o a Morella. De la mà de Mercadona, l’empresa DAFSA (ubicada en un turó i que es veu des de lluny trencant la perspectiva visual) suposarà pròximament una interessant irrupció de la indústria agroalimentària a Sogorb. D’altra banda, el 2000 els Serratosa obriren una fàbrica d’alumini  http://www.valencianadealuminio.com/ que té tot el perfil d’una “illa” industrial, originàriament  instal·lada al camí de Soneja en una antiga granja de porcs i molt a prop del conegut prostíbul de Les Paquis. A Sogorb hi ha també, naturalment, una interessant artesania de la ceràmica i sobretot una important producció dels  famosos bastons (o gaiatos) de Sogorb, fets amb  fusta de palosanto o de lledoner i que omplen un gran nombre de botigues. També  hi ha una certa especialització en fer portes de garatge d´aquestes que pugen i baixen, però tot plegat no es pot dir que Sogorb tinga un perfil industrial

Sí que és, sens dubte,  una ciutat  “capital de comarca” amb unes condicions notables d’habitabilitat i una excel·lent accessibilitat determinada per la seua ubicació en l’eix del Palància, circumstància que a més li ha proporcionat al llarg de la història uns indubtables avantatges competitius.

Dit això, caldrà afanyar-se a “explicar” el títol d’aquest article: “viure del passat?” No és aquesta una expressió casual ni de cap manera pejorativa. Si alguna cosa destaca a Sogorb els darrers quinze anys n’és l’aposta per un turisme cultural basat en bona mesura en una tasca, primerament, de caire arqueològic i després de restauració del ric patrimoni històric de la ciutat. I en aquesta tasca, que podríem qualificar d’exemplar, hi ha, com sempre, noms i cognoms: Vicent Palomar, arqueòleg municipal i alhora professor de l’Institut, que fou el nostre amfitrió (sense oblidar al cap de la Biblioteca Rafael Simon Abad), respira passió per tots els porus i et fa estimar encara més una tasca tan valuosa.

Dos libres publicats els darrers anys deixen constància de l’esforç dut a terme per  Sogorb en aquest camp: Diez años de arqueologia en Segorbe 1998-2008 de Vicent Palomar i Luis Lozano (Ayuntamiento de Segorbe, 2008) i Rehabilitación del Patrimonio Histórico y Urbano del Casco Antiguo de Segorbe 2005-2010 (Ayuntamiento de Segorbe, 2011). Dos magnífics llibres que donen testimoni de la serietat científica i de l’esforç econòmic que s’ha traduït en un bon nombre d’intervencions, entre les quals cal destacar la Muralla de l’Argén, la Muralla del Paseo Sopeña, el passeig de ronda entre les Torres de la Presó i del Botxí, la Torre de l´Arxiu, la reposició dels merlets de les muralles, l’Aqüeducte, l’Arc de la Verònica, la cisterna de la Leonera, l’aparcament municipal i les places de la Jueria, la Sang, el carrer Villagrasa, els carrers del Barri de San Blas, els carrers dels Fenicis, la reforma de la Glorieta (modernitzada amb el Pla E amb un nou mirador, amb set columnes toscanes, sis miradors semicirculars i 550 balustres de mabre travertí tornejats a mà), la famosa Font des 50 “caños”, l’església de Sant Martí i l’imponent Seminari (amb la intervenció  en ambdós  casos de La Llum de les Imatges) i un llarg etcètera. Unes obres que entre  2005 i 2011 han suposat una inversió superior als 7.500.000 euros sense comptar les ajudes públiques i el cost de les excavacions prèvies, públiques però també privades. Seria inútil i pretensiós  tractar de “resumir” ací el contingut dels dos libres adés esmentats. En canvi és escaient i altament recomanable invitar al lector a fruir d’un tranquil passeig pels espais rehabilitats que han  fet de la ciutat  un lloc on el patrimoni històric esdevé una experiència excitant i educativa. Espais rehabilitats i altres preexistents com la mateixa Seu Concatedral i, per descomptat, el dèdal encisador de carrers d’origen àrab.

És a dir, Sogorb pot viure, si més no en part, del seu passat i s’ho ha guanyat a pols, encara que Morella continua sent, de lluny, el paradigma del turisme interior cultural i monumental amb més prestigi. Fins i tot, Sogorb gaudeix d’una modesta oferta hotelera(http://www.booking.com/searchresults.es.html?aid=303946;label=segorbeeiULicON1CgqBdC_I6zKBwS13702895543%3Apl%3Ata%3Ap110%3Ap2%3Aac%3Aap1t2%3Anes;sid=6b8b8e8c037b67229126262b869fdff3;dcid=1;city=402547;hyb_red=1;redirected_from_city=1;src=city) i d’un edifici ben parat i ben situat de tourist info. A més, Sogorb té altres atractius per al turisme cultural com ara la  Fundació Casa Ducal de Medinaceli (vegeu El País, 20 de gener de 2000) on s’hi poden apamar i estudiar nou segles d’història d’aquesta nissaga nobiliària tan important en la història d’Espanya o visitar l’activa Fundació Max Aub, que té la seu a Sogorb gràcies a un acte  d’oportunisme que és d’agrair perquè Max Aub sols esmenta la veïna Viver en una de les seues obres més conegudes, però això fou suficient per a “fixar” a Sogorb la Fundació que porta el nom d’aquest autor inclassificable que es considerava valencià  (http://www.maxaub.org/http://www.museosdeescritores.com/ESP_II/autor/maxaub.htm).

És en aquest sentit que dèiem, al títol, que Sogorb podria viure del passat, d’un passat  conegut i reconegut sense nostàlgia ni melangia, d’un passat que projecta la ciutat al futur. Però el punt d’interrogació també té la seua lectura. No seria bo ni lògic un excés “d’especialització” en aquest camp. Sogorb ha d’aprofitar la relativa diversitat de la seua estructura productiva perquè aquesta diversitat  és la que dóna una certa estabilitat de futur. Sogorb ha de continuar  exercint de cap comarcal, ha de desenvolupar la indústria agroalimentària, millorar la qualitat i la comercialització del seu excel·lent oli, tractar de recuperar la rica agricultura comarcal que la féu famosa i continuar l’esforç en la valorització del seu patrimoni i en el turisme cultural. I pel que fa a aquesta darrera vessant  encara hi ha recorregut. Vist el treball realitzat i la qualitat del treball arqueològic, no m’haurien d’acusar de bufanúvols ni de somiar truites si propose que Sogorb siga en el futur un centre de referència  per als professionals i estudiants d’arqueologia.

Com que sempre és una mica perillós excedir-se en l’elogi, abans de parlar del secular estancament del passat, voldria  insistir en què la col·laboració estreta amb Sagunt sols li por reportar beneficis a  Sogorb. Com veurem, a Sagunt no li’n manquen precisament  problemes però estem parlant  d’una ciutat de vora 70.000  habitants, deu vegades més que Sogorb i els camps de col·laboració (també en el terreny del patrimoni històric), si hi ha voluntat, son infinits. I tant se val que Sogorb i Sagunt estiguen en  províncies diferents. La miopia es corregeix amb una mica de cultura. A més es beneficiarien no sols Sogorb i Sagunt sinó tots el municipis de l’eix , els de la Baronia i els de l´Alt Palància. Dit i fet (ja voldria jo que fos així).

Com a resum de les pàgines precedents  m’arrisque a dir que Sogorb, dins del necessari realisme, és una ciutat amb futur. Però també es cert que sense necessitat de remuntar-se a les èpoques  “d’esplendor” medieval −de les que també en parlarem− Sogorb pateix al llarg del període 1800-1979 un clar estancament socioeconòmic que cal explicar. Per començar podem fer un senzill exercici: agafem les xifres de població que dóna Madoz d’algunes ciutats del País el 1854  i comparem-les amb les actuals:

 

A.- Madoz  1854             B.-Població  2012

Alcalà X.                4.954                                      8.218

Alcora                    5.609                                      10.821

Alcoi                      19.697                                    60.105

Altea                      5.592                                      24.298

Alzira                    11.287                                    44.941

Alacant                 19.021                                    334.678

Asp                        7.029                                      20.341

Bunyol                   2.473                                      9.927

Borriana                6.203                                      35.598

Benissa                    3.678                                      13.808

Bocairent               4.074                                      4.456

Canals                     2.150                                      14.024

Carcaixent             7.280                                      20.979

Castelló                 16.952                                    180.204

Concentaina           5.972                                      11.558       

Cullera                     7.824                                      22.736

Dénia                     2.619                                      44.455

Elda                        3.846                                      54.536

Elx                          18.068                                    230.587

Ènguera                5.244                                      5.903

Gandia                    5.723                                      78.543

 Ibi                          2.988                                       23.616

Monòver               7.590                                      12.844

Morella                  5.180                                      2.739

Sagunt                     5.349                                      65.238

Novelda                  8.095                                      26.692

Oliva                       5.645                                      27.787

Ontinyent             9.529                                      37.140

Oriola                    17.452                                    90.087

Paterna                  4.595                                      67.356

Pego                       5.565                                      11.029

Quart P.                1.539                                      25.292

Requena                10.404                                    21.554

Santa Pola             2.215                                      33.965

SOGORB              6.005                                      9.291

Sueca                     8.874                                      29.091

Torrent                  5.192                                      81.402

Torrevella             3.876                                      103.720

Utiel                       6.551                                      12.429

València                66.355                                    797.028

Vall d´Uixó           5.847                                      32.782

Villena                    8.224                                      34.834

Xàbia                     3.654                                      32.983

Xàtiva                    13.168                                    29.196

Xest                        3.373                                      8.615

 Xiva                      2.983                                      15.185

 

No cal massa esforç per comprovar que Sogorb ha experimentat un creixement demogràfic ben moderat els darrers 150 anys i que amb data tan pròxima com el 1970 sols comptava  amb 7.342 habitants. És evident que a mitjan segle XIX Sogorb ja havia perdut molt llocs al ranking en referència a la seua època daurada, el segle XIV, sota el regnat de Martí l’Humà i Maria de Luna. Tanmateix, fins i tot el 1854 Sogorb encara mantenia una posició intermèdia: Castelló tan sols en tenia 10.000 habitants més i hi havia poques ciutats que superaren els 10.000 habitants. La demografia del 2012 és molt més cruel i moltes ciutats que demogràficament estaven en l’entorn de Sogorb o que fins i tot hi eren clarament inferiors l’han ultrapassat. Parlar en termes relatius de regressió  econòmica  no és, així doncs, gens exagerat.

I en un segon i pròxim lliurament en veurem les raons.

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER