Encontres a Beniarbeig. Jornades sobre Literatura i Història

Tomàs Llopis

La iniciativa va partir de l’alcalde, Vicente Cebolla, admirat de veure com altres pobles de la comarca havien aconseguit una oferta cultural caracteritzadora del municipi i alhora amb projecció supramunicipal. Cal, doncs, valorar el fet com a un dels principals encerts d’aquests Encontres: afavorir l’articulació del nostre país a partir de la necessària concepció de la comarca com a un àmbit compartit, com a un àmbit equivalent al de la ciutat, amb ofertes diverses i complementàries. El segon encert de la iniciativa, al nostre parer, és més insòlit encara a les nostres terres: la voluntat explícita de pervivència del projecte més enllà de les persones dels partits i de les legislatures.
Amb aquesta intenció, l’alcalde va convocar fa uns mesos un grup de persones relacionades amb la cultura, els va exposar el seu projecte, obert a tothom que s’hi volgués afegir, i es va comprometre a cedir tot el protagonisme a l’equip organitzador, que va dissenyar un títol genèric, Encontres a Beniarbeig, i un tema diferent per a cada edició, Jornades sobre Literatura i Història, en serà el primer i tant de bo que tinga continuïtat els anys següents amb altres temes.
Amb el programa d’actes donat a conèixer a la roda de premsa celebrada el passat dia 30, els organitzadors contemplen l’objectiu de donar participació al poble amb activitats específicament adreçades a un públic no especialitzat com ara el Club de Lectura a la Biblioteca Municipal, exposicions i excursions relacionades amb la nostra història i la nostra literatura. Paral·lelament, els organitzadors cediran el privilegi de presentar els conferenciants a joves estudiants o llicenciats beniarbegins a fi d’incorporar-los al projecte i d’assegurar el recanvi generacional, arribat el moment.
Pel que fa a l’àmbit científic, el fet d’abordar les relacions entre la literatura i la història permetra aproximacions des del punt de vista dels estudiosos, dels escriptors i dels historiadors; però també des de diversos àmbits i cultures. Per una banda la professora i traductura Simona Skrabek  es preguntarà “de quina manera podem, o no, veure el continent com una continuïtat de destins compartits i si estem, o no, preparats per pensar-la des d’una perspectiva que superi l’habitual limitació en estats o pobles”.
Des d’aquesta visió comparatista, les sessions següents tractaran dos casos pràctics vists respectivament a través del literat i de l’històriador. El poeta i estudiós Tomás Hernández , exprofessor de la Universitat de València, exposarà la línia que va des de les Crónicas de Índias a la novel·la hispanoamericana; cita el ponent les dificultats que va tenir Colom per a descriure unes Índies que en realitat no ho eren, és a dir un món a cavall de la realitat, del prejudici i de la imaginació, un bon punt de partida per a la modernitat novel·lística hispanoamericana. Per la seua banda, el professor Antoni Furió abordarà el fet literari des la perspectiva de l’historiador i ens oferirà una visió de la història valenciana i particularment de la ciutat de València a través de les novel·les valencianes de Blasco Ibáñez, especialment de Arroz y tartana.
Finalment, els novel·listes Silvestre Vilaplana i Josep Lozano hi aportaran la visió del creador. El primer destriarà allò que és realitat històrica de la ficció novel·lesca a Les cendres del cavaller, mentre que Josep Lozano repassarà la novel·la històrica al País Valencià, no endebades ell és una figura cabdal en la recuperació del gènere a casa nostra.
Aquest és, breument exposat, el projecte, però si bé és evident l’alt interès del programa, els Encontres a Beniarbeig són cridats a posar una fita important en el nostre model de convivència: poques voltes s’ha superat com ara, al nostre país, d’una manera tan fàcil l’actitud del polític immediatista, la de l’intel·lectual al servei del polític i fins i tot la voluntat partidista d’aprofitar en benefici propi la creació artística i el rigor científic. És per això que voldríem una llarga vida a aquests Encontres i que perduren, com va dir el poeta, “passats els anys i els ajuntaments”.

 

(La Veu del País Valencià, 3 gener 2014)

 

Tomàs Llopis, coordinador del projecte, és escriptor i professor de Literatura. Les Jornades començaran el 23 de gener de 2014 amb la conferència inaugural de Simona Skrabec, i es prolongaran fins el 22 de maig (conferència d’Antoni Furió). Les altres intervencions programades tindran lloc el 20 de febrer (Silvestre Vilaplana), el 27 de març (Josep Lozano) i el 10 d’abril (Tomás Hernández).  Els actes es celebraran a la Biblioteca Municipal de Beniarbeig (la Marina Alta, País Valencià).

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER