La mala imatge dels valencians

Gustau Muñoz

 La imatge exterior dels valencians no és bona. Les barbaritats comeses pels governs del PP des que plantaren la cova en casa, cap al 1995, han rebaixat molts graus una consideració que ja era escassa. Recordem que “fallero” sol ser utilitzat com a sinònim de poc consistent, ridícul, faramalla, cosa poc seriosa i sense substància. Els castellans (per a nosaltres, de sempre, són “els castellans”) que han erigit el seu empori a la Villa y Corte són mestres en aquesta mena de menyspreu, que no s’adreça en exclusiva als valencians, és clar. Però ara és molt útil revifar tòpics i les connexions que hom fa són immediates. La ruïna econòmica i l’esclafit de la corrupció que han destrossat el País Valencià en mans del PP de Zaplana, Camps, Olivas i Fabra, no han fet més que enfortir el prejudici. Fins al punt que aquests dies la  Fábrica Nacional de Moneda y Timbre-Real Casa de la Moneda  ha hagut de reitrar les 5000 agendes per a 2014 que reproduïen un grafitti que deia: «La corrupción, como la paella, en ningún sitio se hace como en Valencia».

 Fot-li, que som valencians!

 Són coses que passen i habitualment coses de gent inculta, primària, folklore, que no cal prendre’s massa seriosament. Això diran els intel·lectuals benpensants, els acadèmics, els soi dissant progressistes, els qui planifiquen la convivència i la “conllevància”. Sí, potser. Però hi ha alguna cosa més…

 Per l’altra banda, recordem que “valencianitzar” fou una denominació extravagant i feridora referida a les malvestats d’una manera de fer econòmica i política (especulació, corrupció, populisme) que va ser imitada a les Illes Balears. I també és el terme que empra de vegades Xavier Bru de Sala per desqualificar coses que no li agraden.

 Fot-li, que som valencians!

 Vet ací el resultat de tants anys de desgovern pocavergonya, corrupte i incompetent. Cal confiar –i fer!- perquè el 2014 siga l’inici d’un canvi de fons. El nou temps que ara s’albira tindrà molta faena acumulada. Entre altres coses, netejar a fons una imatge exterior que fa pena.

 

 

 

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER