Manifestació a Castelló de la Plana

Enllaçats per la llengua

Enguany es commemora el 81è aniversari de les “Normes de Castelló”.

La plataforma “Castelló per la Llengua” organitza diversos actes en record seu.

La plataforma d’Enllaçats per la Llengua dóna tot el suport a totes aquestes accions que culminen en una gran manifestació en suport de l’escola pública i en valencià, i la fem extensiva a la defensa de la unitat de la llengua catalana.

“La llengua-diu el nostre humanista Lluís Vives- és un dels principals fonaments de tota societat humana. Conservar una llengua, doncs, es mantindre, afermar en la realitat, l’existència d’una nació”,   Carles Salvador

“El dilema no ha estat en la nostra Renaixença fabrisme o antifabrisme, sinó fabrisme o caos”, Manuel Sanchis-Guarner

“També al País Valencià ha guanyat Pompeu Fabra la seva batalla”, Joan Fuster

Diuen que cada llengua és una manera diferent de veure el món, per tant, fent cas d’aquesta expressió, el 2013 més de 10 milions de persones, més de deu milions de catalanoparlants compartim, des de la nostra diversitat, una determinada visió de la globalitat. Més aviat hauríem de compartir-la, ja que circumstàncies polítiques adverses impedeixen la lliure circulació cultural, si més no, entre totes les diferents parts del territori. La llengua i cultura catalanes passen per ser l’anormalitat més gran de l’occident europeu, els diferents estats i regions en què es divideix el territori catalanòfon incompleixen de mode flagrant la “Carta europea de les llengües minoritàries” i els diferents estatus jurídics que atorguen al català són del tot insuficients per a la seva plena normalització. Això quan  els governs dels estats (teòricament garants de la protecció de les “seves” llengües) no s’enfronten directament a l’ús de la llengua catalana, com és el cas del govern de l’estat espanyol, que està cometent un intent de genocidi cultural contra els Països Catalans, especialment acusat els darrers temps a tots els territoris que en depenen d’ell (LOMCE,“LAPAO” a la Franja, el TIL a les Illes, tancament de RTVV al País Valencià, sentències contra la immersió lingüística del TC a Catalunya, etcètera). A aquesta situació cal sumar la preocupant situació del català també a la Catalunya Nord, l’Alguer i, fins i tot, al Principat d’Andorra. Avui dia, davant els constants atacs que rep la llengua catalana, reivindiquem més que mai els llaços d’unió entre les diverses parts de les zones on es parla. Avui més que mai recordem “les Normes de Castelló”, fita ineludible de la nostra història que ajudà a assentar les bases de la gramàtica normalitzada al País Valencià, i que tant ajudaren (i ajuden) per a tendir ponts de respecte i entesa entre els què compartim una llengua comuna. Reivindiquem una escola en valencià, pública i de qualitat que actuï com a eina de cohesió social i inclusiva, així fem nostre el lema dels nostres companys dels sindicats d’ensenyament: “La nostra escola, la nostra llengua”. Així mateix reclamem uns mitjans de comunicació públics que potenciïn la vertebració del país i que es coordini recíprocament amb els seus homòlegs per mor de crear l’espai de comunicació en català. Per tot això i per moltes més coses cridem a la mobilització popular i a l’assistència a la manifestació el pròxim dia 21 de desembre a les 18h a la Plaça de la Independència de Castelló de la Plana. Us convidem a donar suport a aquesta crida com a particulars o com a entitats i a fer-ne difusió a les xarxes socials (amb les etiquetes #Crida21D i #81anysNormes). Perquè encara no-res és perdut, perquè, malgrat la greu situació, com deia Estellés: “Hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot”.

Plataforma Enllaçats per la Llengua

Desembre 2013

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER