Lectures profitoses: els nous títols de la BPC d’Afers

Gustau Muñoz

La Biblioteca de Pensament Crític de l’Editorial Afers ja va prenent cos. És un projecte, una idea, que sortosament -no sempre passa- s’ha fet realitat Hi ha una base sòlida que ha permès publicar en un termini no tan prolongat un seguit de petits volums incitadors d’autors tan rellevants com Enzo Traverso, T. W. Adorno, Albert O. Hirschman, Edgar Morin, Craig Calhoun, Mitchell Cohen, Serge Moscovici, Mercè Rius, Simona Skrabec. I ara Elisabeth Young-Bruehl i Antonio Scurati.

Aviat apareixeran molts més títols (d’Ernest Garcia o Gerd Koenen) que -en format breu- tracten d’anar al moll de l’os dels problemes contemporanis. Amb una idea de fons: cartografiar escenaris culturals i polítics determinants i fer-ho amb un suport editorialment de qualitat i alhora amb una extensió practicable. És a dir, a l’abast del lector o la lectora generals (el “common reader” de Virginia Woolf) que volen un assaig rigorós però no un patracol de 400 pàgines, que no els donarà temps a llegir.

Ara s’han publicat dos llibres que trobe imprescindibles: Antonio Scurati, Feixisme i populisme. Mussolini avui i Elisabeth Young-Bruehl, L’actualitat de Hannah Arendt. Els orígens del totalitarisme i el segle XXI.

No cal insistir massa en la impotància dels dos títols. Feu-ne la prova. Llegiu-los. N’hi ha prou amb un trajecte de Rodalies per fer-ho. Si és amb l’Euromed Barcelona-València, o viceversa, podreu llegir-los tots dos…

El primer explica la diferència entre el feixisme violent i homicida i el populisme seductor, però alerta! perquè a la fi conflueixen. Una visió lúcida i d’un rigor extrem sobre els orígens (i l’actualitat) del totalitarisme feixista a cura de l’autor de la fenomenal tetralogia M, sobre Mussolini, la seua evolució i el seu temps. Mussolini va crear el feixisme, fou el model de Hitler, no és una figura senzilla o unívoca, però en el fons fou un dels grans artífexs de la destrucció de la civilitat i la humanitat a Itàlia i a Europa. A més, fou el factor clau que ajudà Franco en la guerra civil, i bombardejà -inclement- la reraguarda republicana, amb milers de morts…

El segon dels nous títols de la BPC ens introdueix al món d’idees de Hannah Arendt. Una personalitat del segle XX que no ha fet més que guanyar projecció. L’autora, la gran biògrafa i deixebla d’Arendt, hi aporta una visió de conjunt i alhora una consideració detinguda sobre la gènesi i el contingut d’una de les obres clau de Hannah Arendt: Els orígens del totalitarisme.

Quan ens trobem en circumstàncies que recorden (ull: no reprodueixen) la Gran Destrucció -o el suïcidi en dos temps: 1914 i 1939- de la civilització i la cultura d’Europa (i de bona part del món) als anys trenta/quaranta del segle XX, una lectura imprescindible. Per a lectors que vulguen pensar pel seu compte a partir d’elements seriosos i ben raonats.

País Valencià, Segle XXI © 2025 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER