Tarajal: Homenatge per la tragèdia i crida pels drets i la igualtat de totes les persones migrants

Javier Cid

La matinada del 6 de febrer de 2014, un grup de migrants sudsaharians tractaven d’arribar nadant des de Castillejo –última ciutat abans de la frontera– fins la platja del Tarajal a Ceuta, passant l’espigó fronterer. Alguns ho van aconseguir malgrat que van patir una ‘devolució en calent’, però quinze d’ells es van ofegar a escassos metres de la vorera. Les forces de seguretat espanyoles estaven presents quan va tindre lloc la tragèdia i, finalment, després de diferents declaracions, van confirmar la utilització de cartutxos de projecció, pilotes de goma i pots de fum per a “dissuadir” a les persones migrants que estaven a l’aigua. Les versions oficials es van contradir i moltes organitzacions van denunciar els fets, però ningú li tornarà ja la vida a eixes quinze persones que buscaven de forma desesperada una vida digna a Europa.

Amb l’objectiu de retre un merescut i simbòlic homenatge a les víctimes d’aquesta tragèdia, el passat 6 de febrer de 2016 es va celebrar la II Marxa al Tarajal organitzada per Digmun Ceuta i a la que es van adherir diferents associacions de tot l’Estat. L’acte va constar de tres parts: una taula rodona en la qual entre el públic i els ponents vam debatre sobre els drets de les persones migrants i la seua situació tant a Marroc com a Ceuta, un dinar de germanor entre tota la gent i els representats de les associacions participants i la marxa des de la Universitat de Ceuta fins la platja del Tarajal, on van ocórrer els fets dos anys enrere.

A aquesta marxa van assistir-hi més de tres centenars de persones, incloses algunes persones que estan a dia de hui dins del CETI de Ceuta i durant aquesta es van cridar reclames com ara “cap ésser humà és il·legal” o “drets humans per a tothom”. A l’arribar a la frontera per la riba del Tarajal, sempre rodejats per les forces de seguretat de l’Estat, es va llegir un manifest que reclamava i exigia que es reconeguen els drets humans de totes les persones i es respecten a les persones migrants amb els seus drets.

Som més de 35 milions de persones migrants arreu del món. Hem de dir prou! No podem seguir permetent que agents internacionals com la Unió Europea pague a països com ara Marroc per a què mantinga lluny de les fronteres a les persones sudsaharianes amb una política de maltractament psicològic i físic amb aquestes persones que volen creuar per a trobar una vida mínimament digna. Així passa també a altres confins com ara a Turquia i Sèrbia o a Mèxic. Prou de tanques, totes som persones, totes som iguals i tenim drets humans.

Continuarem amb la lluita cada dia per a aconseguir la garantia dels drets humans per a tothom i seguirem denunciant tots els actes de violació de drets humans i les situacions dramàtiques que viuen estes persones que simplement tracten d’obtindre una vida amb millors condicions per a ells i elles i per a les seues famílies que, en la majoria de casos, esperen al seu país d’origen bones noves dels seus familiars emigrats.

Un exemple d’eixos actes de denúncia i reflexió al voltant de la situació de les persones migrants i dels refugiats tindrà lloc demà a les 19 hores al Saló de Graus de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València en la quarta sessió del X Seminari Debat d’Idees Valencianistes, organitzat per l’ACV Tirant Lo Blanc. Este esdeveniment, que tractarà l’estat actual de les persones migrants al País Valencià, comptarà amb la presència de Sara Verdú, membre de la campanya CIEs NO, Sami Shihadeh, refugiat siri resident a València i Jaume Durà, advocat i coordinador territorial de CEAR-PV.

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER