Jean-Baptiste de Montvalon (a Quimper) i Patrick Roger
El primer ministre francès, Jean -Marc Ayrault, que anà ahir divendres a signar el Pacte per al futur de Bretanya, s’ha compromès a aprofundir la descentralització i a ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals. Dos dels cavalls de batalla dels “bonets rojos” , que havien anunciat unes hores abans la seua intenció de preparar “Estats generals de la Bretanya .”
El “Pacte per al Futur “, que va ser aprovat dijous per una estreta majoria al Consell Regional, preveu prop de dos milions d’euros en crèdits –nous o ja decidits– per a respondre a les crisis que viu Bretanya. Proposa mesures d’urgència per als treballadors afectats per la reestructuració, un pla específic per al sector agroalimentari i el suport a l’economia regional.
Posant l’èmfasi que el pacte ha estat “dissenyat pels bretons i per als bretons”, Ayrault ha assegurat que “no era una fi sinó un principi”. “El pacte per al futur, no és l’Estat a la capçalera de Bretanya”. “És Bretanya qui pren el seu destí i qui traça el seu propi camí”, ha insistit. Aquesta és la via que el govern té la intenció d’aprofundir, més enllà de les mesures d’urgència i per a totes les regions. “Per fer front a tots aquests reptes, necessitem regions fortes, innovadores i influents, capaces de mobilitzar-se per aixecar el creixement del país”, ha afegit Ayrault.
Després de recuperar la iniciativa en anunciar a mitjans de novembre un “replantejament” dels impostos per a l’any 2015, el primer ministre va inaugurar, divendres, un segon front per als pròxims mesos, revigoritzant un tema que semblava fins ara mig adormit: la descentralització .
Abans de la presentació al Consell de Ministres el 10 d’abril, aquesta reforma havia estat dividida en tres parts –acció pública territorial i metròpolis, mobilització regional i democràcia local–, cadascuna amb el seu propi recorregut parlamentari. La primera encara s’està debatent al Parlament.
A Rennes, el primer ministre s’ha referit al segon projecte de llei, relatiu a les regions i els departaments. Indicant que s’inclouria en l’agenda del Parlament a l’abril de 2014, després de les eleccions municipals, Ayrault ha dit que estava a favor a “reforçar-lo” i a “anar encara més lluny”.
La direcció per on es vol anar és la d’una transferència a les regions de noves competències i una major autonomia en matèria de planificació i desenvolupament del territori. Ayrault ha anat encara més lluny en suggerir la possibilitat que les regions experimenten amb “modes d’organització innovadors”, o adaptar l’exercici de determinades competències.
Aquest esquema molt flexible donaria amplis poders a les regions i trencaria amb la forma tradicional de delegació de competències de l’Estat als governs territorials. Especialment des que Ayrault té també la intenció de donar més marge d’actuació als executius locals per “adaptar les normes a les especificitats dels territoris”.
El primer ministre ha volgut anticipar-se al debat que suscitarien els seus anuncis: “França no ha de témer les identitats regionals. Només pot guanyar deixant que s’expressen en la seua diversitat tot el que les regions porten amb elles de cultura i de diferència”, ha dit, abans de pronunciar algunes paraules en bretó a la fi del seu discurs.
L’Associació de Regions de França (ARF) ha donat la benvinguda als “importants avanços institucionals proposats pel Govern per al conjunt de les regions”. L’ARF, presidida pel socialista Alain Rousset, ha dit que faria “propostes innovadores a principis de 2014”, sobre els diferents punts plantejats pel Primer Ministre.
En un comunicat de premsa titulat “Dies foscos per a la unitat i la sobirania de la República”, el copresident del Partit d’Esquerra, Jean-Luc Mélenchon, ha expressat un punt de vista molt diferent. Reprotxant al govern haver ofert “a la minoria autonomista de Bretanya drets que trenquen la igualtat de tots els francesos”, ha denunciat una “venda a trossos de la unitat de la llei”.
Publicat a Le Monde, 14 de desembre de 2013