Etienne Balibar: Carta als meus amics i amigues alemanys

Benvolguts amics, benvolgudes amigues,

quan la darrera nit, per diversos motius, no podia dormir, se’m va ocórrer això que ara us vull escriure. I és tot simplement que el terrible esclat del neofeixisme a Alemanya, en diverses formes i graus, no és només assumpte vostre, assumpte dels ciutadans i les ciutadanes alemanyes, per bé que en un sentit immediat és exactament això, i té naturalment arrels “locals“ en la història anterior i més recent d’Alemanya. És un assumpte comú europeu, de primer perquè cap crisi en un país qualsevol no deixa de tindre conseqüències per a tots els altres, i en segon terme perquè cap factor d’aquesta crisi hauria pogut operar sense la col·laboració directa o indirecta d’altres països o governs (pense, entre altres coses, en com va actuar el govern francès en el seu moment per sabotejar l’acollida dels refugiats que preconitzava Merkel). És doncs també assumpte nostre perquè patim per vosaltres i perquè només podríem definir una línia de resistència si és a escala europea. Crec que molt aviat es veurà la necessitat d’una nova iniciativa antifeixista dels intel·lectuals europeus, amb nous continguts i en noves condicions. Això, naturalment, no es pot improvisar, però faríem bé de pensar-hi ja ara. Amb salutacions ben cordials i amb tota la meua solidaritat,

Etienne

 

Etienne Balibar

Ancien Professeur à l’Université de Paris-Nanterre

Anniversary Chair in Modern European Philosophy, Kingston University London

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER