L’Espill 59: la gran transformació 1968-2018

L’Espill

El darrer número de la revista l’Espill, que publica la Universitat de València, dedica un número especial a “Cinquanta anys després de tot allò (La gran transformació)”. O També: “50 anys després del 1968.”

Entre 1969 i 2018 s’han produït esdeveniments d’una transcendència història evident en tots els àmbits. La globalització, la desaparició de l’URSS, el sorgiment de la Xina com a gran potència econòmica, la crisi de la UE, l’esclat isalmista, l’aparició d’una nova extrema dreta…. a més de canvis de tota mena en els terrenys social, cultural, artítstic o de la comunicació.

Un seguit d’autors tracen la trajectòria del darrer mig segle, a partir del Maig del 68, fins arribar a avui, en diversos terrenys: economia, societat, geoestratègia, política, cultura, art, actitud socials i generacionals… En l’extens sumari d’aquest número de 350 pàgines, trobem articles sobre la segona globalització (Ernest Reig), la dislocació de la geopolítica (Josep V. Boira), l’afebliment de l’Estat del benestar (Luis Moreno), la hipòtesi interessada de la provincialització d’Europa (Gustau Muñoz), l’onada nativista (Aitana Guia), l’explosió populista d’extrema dreta (Anna I. López), la demografia (Andreu Domingo), la crisi d’Europa (Ricard Pérez Casado), el turisme com a metàfora (Simona Skrabec), la desruralització del món (Josep Pérez), el conflicte etern d’Orient Mitjà (Antoni Segura), l’esclat islamista (Lola Bañón), la fi dels intel·lectuals (Juan Pecourt), la revolució dels feminismes (Ana Aguado), Europa oriental (Mykola Riabtxyc), el canvi de rol dels joves (Carles Feixa), l’evolució de les maneres de menjar (Teresa Fèrriz), els canvis en la comunicació (Josep L. Gómez Mompart), el 68 vist des d’Amèrica Llatina (José E. Muratti), la música a les rodalies del 1968 (Xavier Mas), el cinema de Joaquim Jordà (Ignacio Gozalo-Salellas) i el 68 vist per Francesc Torres a París (“quan el futur i el desog estaven al seu lloc”)….

A més, entrevistes amb Maria Ángeles Durán sobre la problemàtica de la cura dels altres (per Sandra Obiol); amb Frigga Haug sobre el feminisme i la seua aportació (per Vanessa Vidal) i amb Mladen Dolar sobre el 68 vist des d’Eslovènia (per Mitja Cander).

Un número complet, ple de suggeriments i anàlisis rigoroses. Amb il·lustracions d’obres de Piotr Kowalski, l’artista amb el qual es va trobar Francesc Torres el 1968 a París. Una radiografia del nostre temps i de les seues arrels immediates.

Tot per 9 euros.

www.uv.es/lespill

 

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER