Per un Govern d’Unitat – Una crida de L’Avenç

L’Avenç

Catalunya viu una hora greu. Amb esperit de revenja, insensible al dolor que està provocant, l’aparell de l’Estat espanyol segueix buscant la humiliació i la derrota de l’independentisme català, en lloc d’intentar trobar una sortida política al conflicte plantejat per l’aspiració sobiranista d’amplis sectors de la societat catalana, novament posada de manifest en les eleccions del 21 de desembre passat. Com ha estat reiteradament denunciat, la irresponsable decisió del govern del PP d’abdicar la seva responsabilitat i de judicialitzar la seva resposta a la qüestió catalana està tenint unes conseqüències que ens allunyen, cada dia que passa, de la solució d’un conflicte que necessita diàleg i política, no jutges i policia.

En aquest sentit, la interlocutòria del jutge del Tribunal Suprem que està instruint la causa contra el govern de Puigdemont i els líders socials de l’independentisme, emesa el 23 de març, traeix la clara voluntat política d’escapçar i, si fos possible, d’esclafar un moviment i de combatre una ideologia. Amb una gran feblesa factual, i amb una torsió evident del llenguatge, el pronunciament del jutge tracta d’imputar a la majoria d’investigats un delicte inexistent en aquest cas, com és el de rebel·lió, en absència total de violència. La seva decisió de retornar a la presó les persones que ell mateix havia deixat en llibertat provisional fa unes setmanes no sembla més que confirmar una voluntat punitiva que és prèvia a tot judici.

La detenció ahir del president Carles Puigdemont, amb tota la seva elevada càrrega simbòlica, no ha fet més que agreujar els sentiments d’indignació i de dolor de molts dels ciutadans de Catalunya. Però davant d’aquesta situació excepcional, la resposta des de la política catalana també ha de ser excepcional. Com ha demanat el president del Parlament, Roger Torrent, cal crear un front comú, al més ampli possible, per defensar les llibertats i els drets que estan ara sent conculcats, en el qual s’integrin tots els partits polítics i agents socials compromesos en la voluntat de posar fi a l’aplicació de l’article 155 i recuperar les nostres institucions d’autogovern.

Per això caldrà no només generositat política, sinó sobretot intel·ligència política, per tal de poder donar una efectiva resposta democràtica, pacífica i transversal a l’estat d’excepció present. Cal, doncs, com sostenen tantes veus i la nostra, que les forces polítiques catalanes es posin d’acord per formar immediatament un govern d’unitat a la Generalitat, que representi un espectre al més ampli possible del Parlament de Catalunya, i que entengui que el més urgent ara, com a passos imprescindibles per a qualsevol mínima normalització de la vida política a Catalunya, és aixecar l’aplicació de l’article 155, iniciar el camí difícil però tanmateix imprescindible del diàleg amb la resta de forces parlamentàries i amb el govern espanyol per resoldre el conflicte polític, i aconseguir l’excarceració dels presos polítics: Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sánchez, Josep Rull ! i Jordi Turull.

Barcelona, 26 de març de 2018

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER