Els Albatexas, un gran invent!

Bernat Claravall

Els cinemes Albatexas de València, situats on temps era temps hi havia els Albatros, són un gran invent. Uns cinemes moderns, còmodes, ben condicionats, amb magnífica visualització, que projecten pel·lícules de qualitat en versió original. Una bona opció per a cinèfils i afeccionats en general. Recuperant els vells i bons costums, els Albatexas proposen el reencontre amb el cinema, amb aquella mena de pel·lícules que ens havíem perdut i que val la pena de veure en pantalla gran i en companyia.

Cap broma això de la versió original. Del tot aconsellable de cara al plurilingüisme que ve i que permet el goig de sentir els matisos de les llengües originals, les transicions, els accents… “Aprender deleitando”… I a més hi ha els subtítols en català o valencià, com vulgues dir-li, que permeten seguir els diàlegs si se t’escapa alguna cosa.

València era -i potser és encara- una ciutat de cinèfils. La Cartellera Túria n’és un bon exemple, de llarga trajectòria. Abans i després de la guerra hi havia multitud de cinemes, una gran afició. Als anys seixanta i setanta l’afició al cinema conegué gran esplendor, que donà lloc després, entre altres coses, a la Filmoteca i a la Mostra de Cinema del Mediterrani, malmesa i potinejada de seguida pel PP quan arribà al poder (per a estar-s’hi, a la ciutat, uns vint-i-quatre anys, no ens n’oblidem!). La Mostra anà de mal borràs. A Sant Sebastià o a Sitges, arreu, els festivals de cinema no han decaigut. A València sí, i la pèrdua és segurament irreparable. Un èxit més del PP, que amb la seua política corrupta i destrellatada aconseguí carregar-se les joies de la corona, l’IVAM, la Mostra, la Ciutat de les Ciències com a projecte educatiu i no sols d’atracció de fira, etc., etc.

Ara bé, les sales i el cinema en general, en raó de les noves tecnologies de la comunicació, els nous formats i els canvis socials i culturals, han patit una clara davallada a tot arreu. Però aquesta forma d’art és resistent. I els gustos i preferències del públic són reversibles. La proposta d’Albatexas mereix una gran acollida. La tindrà, perquè l’oferta és bona, extraordinària.

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER