Suport al Referèndum 1-O des de les Illes

Carta a la ciutadania de Catalunya, des de les Illes Balears, en motiu de la convocatòria del referèndum d’autodeterminació

El proper 1 d’octubre, el ciutadans de Catalunya estau cridats a participar en un referèndum d’autodeterminació sobre si constituir-vos o no en una república sobirana, social i independent. El referèndum, impulsat per la majoria democràtica parlamentària que conformen les forces polítiques de Junts pel Sí i la CUP, arriba després d’un llarg procés massiu de mobilització popular de més de 5 anys, i emparat per un immens consens en la vostra societat, del 80%, sobre aquest tema.

Davant aquesta àmplia demanda democràtica, el govern espanyol, lluny d’escoltar-la i atendre-la, ha respost amb un espiral de repressió, insults i amenaces que posen en perill els drets democràtics dels ciutadans, no només de Catalunya, de tot l’estat. I és que el referèndum català és, de fet, la major esmena que ara mateix encara el règim monàrquic espanyol, el sistema sorgit amb els pactes de la Moncloa de l’any 78: un sistema basat en les renúncies de les forces antifranquistes, elaborat sota l’amenaça d’un cop militar, podrit per la corrupció i llastrat per la desigualtat social, basat en un autonomisme d’arrel provinciana i corrupte, i en el fons, profundament centralista. Ara mateix, l’únic motor de canvi cap a un nou model de relació entre la ciutadania i els pobles de l’actual estat espanyol és el referèndum català.

Davant tot aquest procés, les Illes Balears ens sentim, i ens hem de sentir, especialment interpel·lades. En aquesta lluita incansable per la llibertat del poble català, com el 1714, com el 1936, els mallorquins, menorquins i pitiüsos ens hi sentim reflectits i alhora la miram esperançats. Compartim història, llengua i cultura, relacions econòmiques, llaços familiars i profundes amistats amb Catalunya. En la història de les nostres illes, molts  canvis, moltes transformacions, molts avanços, han vengut per mar, pel pont de mar blava que uneix els nostres països: des del republicanisme federal transformador del s. XIX a les organitzacions obreres del s. XX, el desig d’autogovern i reconstrucció nacional o de la normalització lingüística. En el camí de la llibertat, catalans i illencs hem caminat sempre junts, perquè érem i som conscients que l’esforç compartit també suposava un benefici mutu, cada fita assolida, una fita per tots. A part del que un dia les nostres illes començaran, cap altre procés polític ens pot afectar tant com el que està punt de passar a Catalunya.

Per això, avui, toca alçar la veu i fer evident, com a ciutadans de les Illes Balears, el ple suport al referèndum d’autodeterminació de Catalunya del proper 1 d’octubre. Per l’afinitat històrica, cultural i nacional que ens uneix amb vosaltres, el poble català, però sobretot, per la nostra convicció democràtica, no podem fer res més que expressar que només el referèndum pot solucionar el conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol, però que també el veim com una oportunitat per les Illes Balears per a superar el règim corrupte del 78 i l’escenari autonomista actual que ens empobreix com a poble.

I per això mateix, com a demòcrates, condemnam les amenaces i la repressió antidemocràtica que l’estat dirigeix contra Catalunya.

Igualment, demanam a la societat civil i a totes les forces polítiques progressistes i sobiranistes de les Illes Balears que se sumin a la defensa de la democràcia i la llibertat que suposa l’acte del referèndum català de l’1 d’octubre. I instam a les nostres institucions, Govern, consells i ajuntaments, que s’oposin a qualsevol intent per part de l’estat de boicotejar i reprimir aquest acte legítim d’expressió democràtica, però sobretot, els demanam que en prenguin nota per, en un futur, fer possible que també les Illes Balears es puguin expressar lliurement sobre la seva pròpia autodeterminació.

Palma, 4 de setembre de 2017.

Firmat: COL·LECTIU DE SUPORT DEL REFERÈNDUM D’AUTODETERMINACIÓ DE CATALUNYA

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER