‘L’exempció és una mesura antipedagògica i incoherent’

Assemblea de Professors de Valencià del Baix Segura

Dos dels representants de l’Assemblea de Professors de Valencià del Baix Segura proposaren dijous a Elx derogar la llei de l’exempció, vigent des de fa més de 30 anys

Dos dels membres de l’Assemblea del Professorat de Valencià del Baix Segura, Maria Josep Cebrian i Raül Morillas, presentaren el passat 28 d’abril al Centre Municipal de Congressos d’Elx les seues experiències envers el tractament de l’exempció de l’assignatura de Valencià als instituts del sud d’Alacant.

La ponència s’emmarca dins les I Jornades sobre Llengua i Identitat al Sud, organitzades per l’associació cívica El Tempir i celebrades entre Elx i Oriola durant el 28, 29 i 30 d’abril.

Els docents, que treballen a l’institut Las Lagunas de Torrevella, exposaren la “complicada situació” de l’ensenyament de la llengua als centres del Baix Segura i manifestaren la voluntat d’erradicar la llei de l’exempció per considerar-la “antipedagògica i incoherent”.

En aquest sentit, destacaren que la llei implica una situació vexatòria del professorat “que ha fer de guardià i no de docent”, afirmà Morillas. Això suposa un malbaratament de recursos humans, ja que el professor no pot fer la seua tasca per perdre la potestat pedagògica que se suposa que hauria de tenir i no poder avaluar els alumnes que “es passen el temps hivernant” destacà Cebrian.

A més, explicaren que la llei és “contradictòria” ja que a l’Ordre que regula l’aplicació de la LUEV, no concreta què és un exempt, es manifesta la voluntat de suprimir l’obligatorietat del valencià i, al mateix temps, la intenció d’incorporar la llengua “progressivament”.

Els ponents remarcaren també que l’exempció “tanca portes” de cara al futur professional dels alumnes que quan intenten incorporar-se al mercat laboral “els demanen el nivell Mitjà de Valencià i no el tenen perquè ells mateixos han renunciat a estudiar la llengua”, afirmà Cebrian.

Al respecte, els representants de la Plataforma apuntaren que aconseguir l’exempció és “molt fàcil, ja que no es té en compte l’origen de l’alumnat, que pot vindre d’Alcoi, i només pel fet d’estar empadronat en una zona castellanoparlant, ja li donen l’exempció”. Reivindicaren la necessitat de definir des de Conselleria què és ser exempt i qui la pot demanar.

El full de ruta elaborat per la Plataforma, nascuda a l’octubre de 2015, es basa a fer que s’ensenye la llengua des de primària, amb professionals que tinguen la titulació necessària per a impartir l’assignatura i sense deixar cabuda a l’exempció, almenys en aquest nivell educatiu. I és que, segons els representants de l’assemblea “sols si coneixen la llengua es pot fer país” i per tant, se sentiran identificats en aquest.

Així mateix, demanen al govern valencià poder posar notes als exempts al programa informàtic ITACA, cosa impossible fins ara, i fer que la concessió de l’exempció no es gestione des de l’institut ni arribe “al mes de febrer o març”.

Cebrian i Morillas conclogueren que des de l’assemblea “lluitaran fins el final per acabar amb aquesta situació injusta i excloent i perquè es deixe de considerar a l’alumnat del Baix Segura com a estudiants de segona”.

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER