La RTVV que ens mereixem

Laia Mas

Hui fa tres anys que ens va arribar el correu que acomiadava gran part dels treballadors de Canal 9, signat per Alejandro Reig de la Rocha, qui a dia de hui s’ha demostrat que havia estat nomenat en el seu càrrec de manera irregular”. Així començava ahir la seua intervenció en un debat sobre la futura RTVV Josep Lluís Fitó, president del comité d’empresa de la desapareguda radiotelevisió valenciana. Un dia després de la polèmica reunió de la comissió parlamentària de les Corts constituïda, a petició de Podem, per a solucionar la qüestió de l’ens públic comunicatiu valencià, l’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc va organitzar un debat en què tres col·lectius diferents van exposar la seua visió al respecte: el comité d’empresa, a través del seu president Fitó, la Unió de Periodistes, en la figura de Violeta Tena, i la comissió d’experts en comunicació de les universitats valencianes, representada per Josep Lluís Gómez Mompart.

L’esdeveniment havia estat organitzat amb la finalitat de difondre el contingut de l’informe que les Corts han encarregat a la comissió d’experts i que, en teoria, servirà de guia per a la constitució de la ràdio i la televisió valencianes del futur més pròxim. Així, Gómez Mompart va explicar alguns dels punts claus d’aquest, com ara l’aprovació d’una llei que contemple un model de gestió i de funcionament més eficient i democràtic amb vertaders òrgans de control o la creació d’un Consell Valencià de l’Audiovisual, així com un major protagonisme de l’audiència en un mitjà de comunicació en què els receptors han de deixar de ser passius. Violeta Tena, en nom de la Unió de Periodistes, va apuntar que coincidien en la majoria dels aspectes que proposa l’informe, ja que la Unió ha estat un dels col·lectius consultats per a la seua redacció. No obstant, la periodista de El Temps també va anotar algunes de les divergències amb el document presentat, com ara un augment del control sobre la lliure designació o que es pose en marxa una plataforma multimèdia des del primer moment.

Més enllà del model de gestió i continguts, en el qual els tres col·lectius hi estan bastant d’acord, les principals diferències es van fer paleses a l’hora de tractar les qüestions laborals. Com ja ve sent costum en tots els actes que s’organitzen d’un temps ençà sobre aquest tema, es va fer visible una clara confrontació entre la visió dels membres del comité d’empresa, partidaris de recuperar a la major part dels extreballadors, i la Unió de Periodistes, conformada en la seua majoria per gent jove i que aposta per construir el nou ens comunicatiu des de zero, tot i que respectant els drets dels treballadors i treballadores que van ser acomiadats injustament.

Algú que no haja assistit mai a algun d’aquest debats fàcilment podria pensar que aquests dos col·lectius no lluiten per la mateixa causa, és a dir, recuperar –o més bé construir- una radiotelevisió pública, en valencià, de qualitat i, com va apuntar algú del públic, sense corrupció. L’enfrontament entre ambdós grups és tan evident que sembla que alguns hagen perdut els papers, tot monopolitzant el debat en aquesta qüestió que, cal que recordem, no és la única que caldrà resoldre a l’hora d’obrir de nou la televisió i la ràdio, i que ha fet perdre el nord en la qüestió de fons: pensar en el model que volem més enllà de les polítiques laborals que, evidentment, són també importants.

Així, l’esdeveniment es va desenvolupar en un atac constant a Tena en una actitud bastant paternalista per part de la majoria dels assistents –membre dels comité- i del catedràtic de Periodisme. Tena  va haver de defensar-se com si es tractara de la major detractora de la RTVV o com si actuara al servei del nou govern, a qui, per cert, també li va tocar la seua part de protagonisme. Mompart va nomenar una per una les persones que han estat convidades per la comissió de les Corts, i va criticar fermament –i amb tota la raó- que s’haja triat entre els representants de l’anterior RTVV, per posar un exemple, a Ximo Rovira, mentre el comité d’empresa no ha tingut veu en el procés fins el moment. Per no parlar-ne de l’opinió que la gran majoria dels presents tenien respecte al Secretari Autonòmic de Comunicació, José María Vidal, a qui treballadors i professors consideraren inexpert i situat a dit en el seu càrrec.

Amb tot això, sembla que de nou els interessos particulars superen les bones voluntats, a tots els nivells. El govern valencià haurà de replantejar-se com està fent les coses, tenint en compte que triar Ximo Rovira, representant del telefem a la televisió valenciana, com a veu dels extreballadors no sembla la millor decisió –i repetim, per posar només un exemple-. A més, Vidal no ha estat capaç encara de donar resposta a la qüestió laboral, obviant fins i tot una de les preguntes que el portaveu de Podem, Antonio Montiel, li va fer en la comissió. Per la seua banda, els extreballadors i extreballadores haurien d’intentar calmar els nervis, ja que algunes actituds d’ahir van tocar la falta de respecte i de serietat, i entendre que ni els periodistes joves són els seus enemics ni la qüestió laboral és la única que haurem de tindre en compte a l’hora de pensar en el futur de la comunicació pública al País Valencià. Tant de bo dins de tres anys les taules rodonres puguen iniciar-se amb la celebració de l’aniversari d’una llei que, per damunt dels interessos personals, aconseguisca donar-nos a les valencianes i valencians, per fi, un servei de comunicació pública, de qualitat i valenciana –no només en valencià-. La RTVV que les valencianes i valencians ens mereixem.

El X Seminari Debat d’Idees Valencianistes organitzat per l’ACV Tirant lo Blanc amb la col·laboració del Bloc d’Estudiants Agermanats i la Fundació Nexe, dins el qual es va celebrar ahir aquesta taula rodona, continua hui amb un debat sobre l’Acord Transatlàntic per al Comerç i la Inversió, conegut com el TTIP, amb la participació de l’eurodiputat Jordi Sebastià i la professora de Dret del Treball de la UV, Adoración Guaman. Podeu consultar tota la programació de les jornades al següent enllaç: http://www.tirant.org/x-seminari-debat-didees-valencianistes/.

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER