Felicitat i cultura! El desig de les Magues de Gener

Rosa Roig

De ma mare vaig aprendre que no importa què diguen de tu, ni qui et critique, has de fer el que cregues sense por. I de Virginia Woolf, sempre tinc present les paraules que transcric “ les dones, des del començament fins a l’actualitat han dut al món la població de tot l’univers. Aquesta ocupació els ha consumit molt de temps i energies… les dones poden continuar millorant la seua situació… Però no fa falta només educació, sinó que les dones siguen lliures per experimentar; que discrepen sense por dels hòmens i expressen obertament les seues discrepàncies; que tota activitat intel·lectual siga promoguda, de tal manera que sempre hi haja un nucli de dones que pensen, inventen, imaginen i creen amb tanta llibertat com els hòmens, i amb tan poca por a fer el ridícul.”

I és així, com amb tant llibertat i tan poca por al ridícul, com tenen els hòmens; i amb la inestimable companyia d’un nucli fantàstic de dones, algunes vives –Llum Fos, Manola Roig, Cristina Escriva– i d’altres formant part de la història– Maria Beneyto, Carmelina Sànchez-Cutillas, Rosa Ballester–, pensadores, artistes i creadores m’he decidit a representar a la Igualtat, amb la companyia còmplice i estreta de la Llibertat – Manola Roig– i la Fraternitat –Llum Fos. Totes tres, Magues de Gener, creades per la voluntat i la passió de Cristina Escriva i la Societat Coral El Micalet.

Magues que han rebut la màgia de les més de 40 entitats que van fes festa gran diumenge 3 de desembre de 2016 per tancar la Festa de la Infantesa. Magues que s’han anat creant amb la voluntat dels poetes que han fet poesia, Vicent Penya, Isabel Garcia, Francesc Mompó, Lluís Roda; amb l’art de Juanito Maraca que fa del plàstic creacions úniques; amb l’amistat del Pregoner, David Vidal; i la de tantes cares d’hòmens i dones anònimes, que ens han trasmés la força i la il·lusió.

Quan Dorothy Buxton i Eglantyne Jebb  treballaren per convertir la Declaració de Ginebra sobre els Drets de l’Infant en la primera intervenció a favor del reconeixement dels drets de la Infantesa, i l’obligació de les persones adultes amb ella, no imaginaven que el seu missatge acabaria el 2016 en el balcó de la ciutat de València.

I com anuncià diumenge el Pregoner:  Des d’aquella primera festa del segle XX, per fi ara, les Magues de gener tornen per a recordar-nos  allò que no s’hauria d’oblidar mai.

Discurs íntegre de les Magues de Gener, 2016

Xiquetes i xiquets, mares i pares, autoritats municipals, vos saludem amb  uns versos de Maria Beneyto:
“Amigues i amics meus de tristor, ací un somriure
i una abraçada en aquest jorn, per lliure”
Hui València ens acull, novament i estem contentes perquè venim del passat però volem construir amb totes i cadascuna de vosaltres un futur, on el que representem, Llibertat, Igualtat i Fraternitat, visca en els vostres actes de cada dia. No som, el que tenim, som el que sentim. Som el que fem.
Vos portem des del passat  el missatge que un físic molt conegut, Albert Einstein ens dedicà, en aquell any de 1937 al Congrés d’Intel·lectuals celebrat a l’hemicicle de l’ajuntament, i que deia que sempre hem de conservar l’esperança de temps millors. Però que hem de treballar, per a construir-los.
Ens diuen magues, però, heu de saber que la màgia només existix perquè la creem entre totes i tots. Som dones sàvies que tenim la capacitat d’escoltar el que s’amaga al vostre interior, i de desitjar-vos el millor per a viure. Teniu grans qualitats que no sempre féu servir, generositat, sentit de la justícia, paciència, fermesa, claredat, empempta, creativitat i constància. Viviu amb persones que vos estimen i a qui estimeu. No defalliu. I ajudeu-nos a crear un món de felicitat i cultura.
Com diu Carmelina Sànchez-Cutillas

Ja arriba l’hivern i Nadal s’acosta..
pastissets de glòria i coca de llardons…
i així tornaran barrejats amb la boira…
la nostra nissaga…el caliu….la joia
A les magues ens ajuden totes les persones que creen bellesa i ens la ofereixen per poder-la compartir. Hem tardat molt en tornar, però en el camí hem escoltat moltes veus que escampem pel món el nostre missatge.
Com la de Rosa Ballester, una artista amiga, que ens regalà unes bellíssimes paraules que un home savi , Àngel Gaos, li dedicà al nostre poble en l’any 1936:

“Si n’hi ha un poble en la terra que és necessàriament partidari de la Igualtat, la llibertat i la Fraternitat és València…una cultura de mars oberts, vital, matisada per mil tonalitats, que és llum i càntics a la vida”
Les Magues hem vingut a trasmetre-vos el nostre missatge per al 2016, un missatge col·laboratiu i solidari, perquè en som tres i ens complementem i sense el que signifiquem juntes no hi haurà progrés,
– Jo, la Igualtat, vos convide a treballar per una vida justa i sense violència.
–Jo, la Fraternitat, la Sororitat,  sóc la humanitat en acció, i vos recomane que la solidaritat que ha fet avançar la humanitat, guie els vostres actes,
–Jo, la Llibertat,  vos recorde que heu d’usar la llibertat en les vostres vides.
I ja sabeu: la màgia, com la vida, demana una forta dosi d’il·lusió, i de voluntat.

Féu màgia!

Felicitat i cultura.

Publicat en LaVeuPV.

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER