Encetem una nova època al País Valencià amb una exigència de generositat

Joan del Alcázar

Les urnes han parlat, han dit prou al mal govern i han exigit fer fora els responsables de la situació d’extrema gravetat política, econòmica, social i ètica que pateix el nostre País. El 24 de maig s’ha obert una etapa nova en la nostra vida com a ciutadans valencians. És per això que ens felicitem per l’oportunitat que s’ha obert al davant de la nostra societat, i estem segurs que el missatge d’unitat en la pluralitat que el vot ciutadà ha fet evident ens encoratja a tots, —molt particularment als actors polítics partidaris—, a treballar per elevar la qualitat i l’eficàcia social de la nostra democràcia fins a posar-la a l’alçada de la dels països més avançats de la Unió Europea.

Les urnes han permés canalitzar la rebel•lia de tots els qui necessitàvem revoltar-nos contra un govern que ha tractat els ciutadans com a mercaderia; un govern que no ha estat preocupat més que pels seus interessos concrets, de la mateixa forma que sols s’ha sentit interpel·lat per les grans variables macroeconòmiques dictades pels mercats controlats pels grans poders financers, al temps que sols ha volgut maximitzar els beneficis dels que més tenen, sense que l’importara en absolut que de les seues accions i les seues omissions es derivara dolor, sofriment, llàgrimes i espant per a tants.

És per això que cal que el nou temps es materialitze en la constitució d’àmplies majories de govern en les quals tots els actors partidaris prioritzen els interessos del conjunt dels valencians. Caldrà aprendre a treballar políticament des d’una nova cultura del pacte polític, d’un seguit d’imprescindibles acords lleials de govern que inauguren i donen contingut a la nova època al nostre País. Després del 24M, la ciutadania espera conèixer la vertadera estatura política dels dirigents que ha triat amb el seus vots.

A casa nostra, tot i algunes experiències locals que convé tindre com a referència, no existeix una vertadera cultura del pacte polític entre partits. Aquesta és una evidència que demostra que un sistema democràtic de qualitat necessita temps, molt de temps per a que els canvis cristal·litzen en una cultura política de qualitat contrastada. Potser no hem tingut suficient temps, malgrat les dècades transcorregudes des que superàrem la dictadura franquista; però tampoc ens hem esforçat a adquirir-la. Ara és el moment, i ho és perquè resulta imprescindible que la unitat en la pluralitat ens permeta afrontar amb garanties la reconversió del nostre País en l’exemple de democràcia d’alta qualitat que necessitem.

Òbviament quan parlem d’una nova cultura del pacte estem proposant una pauta per a la constitució de majories de govern que no passe per l’adjudicació de quotes en el repartiment de les diverses instàncies de poder. No, eixa no pot ser la forma d’abordar una situació crítica com la que patim després de dues dècades en mans de corruptes i corruptors, sotmesos a l’imperi de les majories absolutes del Partit Popular.

El País dels valencians està desarborat econòmica, social i moralment, per la qual cosa una part significativa de la ciutadania ha dit prou. És eixa gent, —que ha sentit fins i tot la vergonya de veure’s assenyalada com a habitant d’un territori que ha passat a ser conegut internacionalment com el paradigma de la corrupció institucional—, la que ha llançat una exigència de generositat als diversos responsables polítics dels partits del progressisme valencianista.

L’exigència és que durant la pròxima legislatura, després de constituir governs que més enllà de la forma que adopten representen en el fons la unitat en la pluralitat, es posposen les legítimes aspiracions partidàries en benefici de l’esforç col·lectiu. La situació que patim és tan dolenta que va des de l’insuficient finançament que rebem de l’Estat a l’increment alarmant dels indicadors de desigualtat interna o des de la pèrdua d’una radiotelevisió pública al menyspreu més absolut per la llengua i la cultura que ens és pròpia, tot passant per la necessitat d’innovar en el model productiu o de revertir la pèrdua de capital humà pels joves que han hagut d’emigrar en no trobar alternativa laboral a casa nostra.

Haver aconseguit despatxar el PP després de tants anys amb majories absolutes que les han fet sentir-se impunes ha estat, tan sols, la primera etapa. Ara cal governar, pobles, ciutats i el propi País en benefici de la majoria. La il·lusió generada ha estat tanta que espanta pensar en una decepció que seria brutal per a tots, cas de no aconseguir fer funcionar el País des de la lògica de l’interés comú. Cal implantar una nova dinàmica que pose negre sobre blanc als ulls dels ciutadans que la política és la més noble de les activitats dels homes i les dones lliures per a resoldre de forma globalment útil els problemes de la convivència col·lectiva en una societat lliure.

Els ciutadans valencians han de saber i comprovar que un nou temps ha començat, que l’honestedat presidirà l’exercici de la política, que els legítims interessos partidaris quedaran en segon plànol en benefici dels interessos generals, i que tots els qui han robat a mans plenes, els qui han saquejat les arques públiques seran conduïts davant la Justícia per a que paguen pels seus delictes. És amb l’obligació de desenvolupar els canvis necessaris en aquesta nova etapa amb la que els sota signants estem fermament compromesos.

País Valencià, Segle XXI © 2022 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER