El PEN Club contra la censura de l’Institut Cervantes

Manifest del Centre Català del PEN Club contra la suspensió per l’Ambaixada Espanyola de la presentació de VICTUS, la novel·la d’Albert Sánchez Piñol, programada per l’Institut Cervantes a la ciutat d’Utrecht, el proppassat 4 de setembre de 2014. 

(Un acte de censura i de menyspreu per la intel·ligència absolutament inacceptable, que mostra a la llum del dia el tarannà intolerant i immobilista d’unes autoritats espanyoles -que paguem també nosaltres- davant les idees i la creació literària que no els agraden. Inconcebible en aquestes alçades! Un acte, per a més inri, perpetrat en un dels bressols de la idea de la tolerància a Europa…).

El PEN Català, associació internacional d’escriptors que, des de 1922, treballa a tot el territori lingüístic dels Països Catalans i a nivell internacional en defensa de la llibertat d¹expressió, dels drets lingüístics dels pobles i de l’intercanvi entre literatures a través de la traducció,

MANIFESTA

El seu rebuig més ferm davant l’acte de censura que ha patit l’escriptor Albert Sánchez Piñol per part de l’Ambaixada espanyola a Holanda, a través de l’Instituto Cervantes, el qual va suspendre a darrera hora l’acte de presentació de la traducció de la novel·la Victus al neerlandès, a la ciutat d’Utrech. Aquest acte estava programat per a dijous 4 de setembre, i les raons adduïdes per a la suspensió no tenen res a veure amb la qualitat de la novel·la, sinó amb motivacions d’oportunitat i de conveniència política. Aquest greu acte de censura no sols afecta la nostra societat, sinó també la societat neerlandesa que ha vist segrestat, de la manera més injusta i absurda, un acte de cultura per imposicions polítiques. Creiem que el govern de l’Estat espanyol hauria d¹asserenar-se i no decidir sobre la conveniència d’un acte cultural, ni atribuir-se el paper de mentor del criteri no sols dels ciutadans del seu Estat, sinó dels d’altres estats europeus, com ho és en aquest cas Holanda. La llibertat d’expressió és el més fonamental de tots els Drets Humans, del qual es deriven tots els altres. Cal que tots els estats es constitueixin en garants d’aquest dret i que considerin els seus ciutadans amb prou criteri com per exercir-la sempre amb respecte. Accions com la que ha protagonitzat l¹Estat espanyol són pròpies de governs no democràtics. Per això,

DEMANEM

Que l’Instituto Cervantes programi al més aviat possible la presentació censurada a Utrech i que no es repeteixin accions d’aquesta mena tan barroeres com innecessàries en un estat de dret.

PEN Català

Barcelona, 5 de setembre de 2014

País Valencià, Segle XXI © 2022 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER