El pre-feixisme dels populars valencians

Josep Bermúdez

Si hi ha un poble del País Valencià on no té gens de sentit l’anticatalanisme és Algemesí. Cada any acollim dues colles castelleres en la nostra trobada de muixerangues sense necessitat –tot i la sorpresa de molts– de fer servir traductors. Però l’anticatalanisme el porta de sèrie el PP valencià. Mentre Santamaría i Català s’encarreguen de posar la descafeïnada AVL en el punt de mira institucional, els seus sequaços locals tenen encomanada la tasca de posar en el punt de mira tot aquell individu ‘anormal’ que isca del patró. I no dic posar en el punt de mira metafòricament, sinó materialment. El ‘meu’ PP ha tingut el lleu de posar en tres ocasions una foto meua en l’espai mensual assignat al Butlletí Municipal –que arriba a set mil cases!– amb la clara intenció d’estigmatitzar qui pensa diferent. No rebaten els meus arguments, no articulen raonaments contraposats, no. Simplement assenyalen i insinuen: un individu com aquest pot ser alcalde nostre? O s’ha equivocat de poble i de ‘comunitat’, ací sobra.

El pre-feixisme ja esmola les ungles al País Valencià. No és estrany que les joventuts d’aquest partit es facen fotos amb el braç alçat, ni que el PP d’Algemesí es resistesca numantinament a retirar el títol d’alcalde perpetu a Franco. Assenyalar el diferent és el primer símptoma de gestar-se un pensament totalitari. Estic segur que qui ha fet això no desitja cap mal per a mi més enllà de la derrota política. No en dubte. Però, al capdavall, quina diferència hi ha entre estigmatitzar així i pintar una estrela de David en un comerç jueu o una diana a casa d’un regidor del País Basc? Estigmatitzar és estigmatitzar, amb independència d’on ens duga l’estigmatització. Que t’assenyalen en una foto amb una fletxa perquè agafes una pancarta amb el ‘subversiu’ lema de ‘Per la llengua i la cultura’ és més propi de la brigada político-social que no d’un partit democràtic.

Aquest comportament pre-feixista –o neofeixista– cal no prendre-se’l de broma. Acaba creant el clima idoni perquè algun individu unineuronal puge el següent graó. Conscientment o no, juguen un joc molt perillós que se sap on comença –amb fotos i fletxes assenyalant els diferents–, però que no se sap on acaba.

A mi al Twitter ja m’han manat ‘creuar l’Ebre cara el nort, fora dl nostre Regne’ i m’han recordat que ‘sou la merda a netejar, marfegueros’. Quin serà el pas següent? Ah, sí! Imposar-me l’alcalde, és clar.

 

Josep Bermúdez, regidor de Més Algemesí. (Article publicat a Vilaweb).

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER