Homenatge a Olga Quiñones, a La Nau

Olga Quiñones va ser una dona compromesa, una lluitadora antifranquista, un referent del feminisme i de l’esquerra valenciana.

La seua significació cívica i política -el seu exemple i coratge en temps de dictadura, el seu combat sostingut en el temps per la llibertat i la igualtat-  va molt més enllà de la merament acadèmica, però aquesta fou també important.

Tingué una prolongada trajectòria dins la Universitat de València, que ha organitzat un homenatge que es celebrarà a l’Aula Magna de La Nau dilluns 16 de juny a partir de les 19 hores. Reproduïm ací la convocatòria emesa per la UV.

 

La Universitat de València ret aquest dilluns, 16 de juny, un homenatge a Olga Quiñones, qui va morir el passat dia 6. Olga Quiñones Fernández va ser la primera directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València des de la seua creació en 2007 i fins que es va jubilar el 2011. La sessió se celebrarà a partir de les 19 hores a l’Aula Magna de l’edifici històric de La Nau. La conferència es retransmetrà en directe per la Televisió de la Universitat per internet, MediaUni

L’arxiu audiovisual es podrà consultar en el Canal Cultura de MediaUni. Previ a l’homenatge, el blog NAU XXI (http://nauxxi.uv.es) permet consultar vídeos, entrevistes i material divers sobre Olga Quiñones.

Intervindran en l’acte el rector Esteban Morcillo; la catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona Marina Subirats; i el catedràtic de la Universitat de València Ernest Garcia; així com Carmen Tomás, directora actual de la Unitat d’Igualtat; i Eduardo Quiñones, germà de l’homenatjada.

Olga Quiñones havia complit 73 anys el passat 2 de novembre. Nascuda a Salinas (Astúries), havia estat professora titular del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i havia desenvolupat la seua activitat a l’Escola Universitària de Magisteri Ausiàs March, així com a la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València.

En l’àmbit de la gestió universitària va ser vicedirectora de l’Escola Universitària de Magisteri Ausiàs March, secretària de la Facultat de Ciències Socials i vicedegana de la mateixa.

Com a directora de la Unitat d’Igualtat va coordinar l’estudi diagnòstic ‘Dones i homes en la Universitat de València’ i va coordinar, així mateix, l’elaboració i redacció del I Pla d’Igualtat que s’aprovà per acord de Consell de Govern l’1 de desembre de 2009.

La professora Quiñones va ser fundadora i vicepresidenta de l’Associació Dones Universitàries (1974-76), presidenta del Consell Escolar Valencià (1985-88), integrant del Seminari d’Estudis Feministes (1983) (a l’actualitat, Institut Universitari d’Estudis de la Dona de la Universitat de València) i subdirectora general de l’Instituto de la Mujer (1993-96).

També va ser integrant de la Comissió Assessora del Rector de la Universitat de València per les polítiques d’Igualtat 2002-2007, de l’Observatori de Gènere de la Generalitat Valenciana i de l’Observatori de Publicitat No Sexista de la Generalitat Valenciana.

Ha estat coatura de diverses investigacions entre les quals destaquen ‘Las Mujeres en la Comunidad Valenciana Informe Sociológico’, ‘La situación de las mujeres en la administración pública valenciana’, ‘L’elecció d’estudis universitaris: preferències dels estudiants de Secundària’, ‘Las Mujeres en la Comunidad Valenciana: Educación y familia’; ‘Profesoras y alumnas en la Comunidad Valenciana’ i ‘Universidad y feminismo en España. Situación de los estudios de las mujeres en los años 90. Actualización del libro blanco de estudios de las mujeres en las universidades españolas’.

En reconeixement a la seua tasca i el seu compromís des de sempre en les polítiques d’Igualtat va rebre el Premi ‘Dona compromesa en les polítiques d’Igualtat’ de Dones Progressistes 2012.

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER