Congrés Internacional “Tibet, conflicte oblidat” a València

L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València ha organitzat el ‘Congrés Internacional Tibet, conflicte oblidat: entre la justícia universal i les autoinmolacions’, que se celebrarà dijous 28 i divendres 29 de novembre, en la Facultat de Ciències Socials. En el congrés s’analitzarà l’actuació de les autoritats xineses en el genocidi tibetà. La direcció del congrés és a càrrec de la pròpia directora de l’IDH, la professora Consuelo Ramón Chornet, i del secretari de l’IDH, el professor José Elías Esteve Moltó.

La qüestió del Tibet es va convertir la setmana passada en primera pàgina de la premsa espanyola, després de la decisió de l’Audiència Nacional de cursar una ordre de busca i captura de l’expresident xinès Jiang Zemin i del seu exprimer ministre Li Peng, entre altres dirigents del Partit Comunista Xinès, pel genocidi en el Tibet, com a conseqüència de la investigació i de la querella redactada pel professor de la Universitat de València José Elías Esteve. El professor de Dret Internacional José Elías Esteve actuava en la seua condició d’advocat investigador del Comitè de Suport al Tibet (CAT), que al costat de la Fundació Casa del Tibet i el sherpa de nacionalitat espanyola Thubten Wangchen, van interposar una querella en 2006 per genocidi, de resultes de la qual l’Audiència Nacional ha cursat les ordres de busca i captura. El CAT, també amb l’assessorament jurídic del professor Esteve, va aconseguir el passat mes d’octubre que l’Audiència imputés a l’ex-president xinès Hu Jintao per genocidi en el Tibet.

La resolució de l’Audiència va tindre importants repercussions diplomàtiques. Dimecres passat, 20 de novembre, les autoritats xineses varen manifestar el seu “fort malestar” per la decisió de la Justícia espanyola d’emetre l’ordre internacional d’arrest. “Esperem que les parts rellevants a Espanya prenguin amb serietat la preocupació xinesa, i no facin res que danyi a aquest país o la relació entre Xina i Espanya”, va assegurar el portaveu del Ministeri d’Afers exteriors xinès.

Per la seua banda l’Ambaixada d’Espanya a Índia, ha negat, fins ara, el visat per participar al congrés al monjo Palden Gyatso, que viu exiliat a Índia i que és testimoni en el procés davant l’Audiència Nacional.

La conferència inaugural (dijous 18 hores) serà a càrrec del professor Antonio Remiro Brotons, catedràtic de Dret Internacional de la Universitat Autònoma de Madrid. Junt a les sessions estrictament acadèmiques, el divendres (11.00h.-13.00 h) se celebrarà una taula rodona, amb el títol “Tibet en la cruïlla: Nacions Unides, Drets Humans i víctimes” en la qual es projectarà el documental “Autoinmolacions: The Burning Question” i en la qual intervindran Alán Cantos, president del CAT, entitat querellant davant l’Audiència Nacional; Kate Saunders, investigadora ICT i autora de l’informe pericial en el cas; Thubten Wangchen, diputat del Parlament Tibetà en l’exili i president de la Fundació Casa del Tibet, acusació particular en el cas; i, si finalment les autoritats espanyoles ho autoritzen, intervindrà també el monjo Palden Gyatso, víctima del genocidi tibetà i testimoni davant l’Audiència Nacional.

Les sessions estaran presentades i moderades pel professor José Elías Esteve i pel catedràtic de Filosofia del Dret Javier de Lucas, el qual recentment ha publicat una anàlisi sobre els interessos espanyols i els drets humans en Tibet: http://alrevesyalderecho.infolibre.es/?p=2123

El programa complet del congrés pot consultar-se en http://idh.uv.es/

 

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER