Presó per haver parlat en català a la Guàrdia Civil

Tere Rodríguez

L’Audiència de Castelló ha condemnat Carles Mateu Blay, veí d’Almenara, a sis mesos de presó per desobediència a l’autoritat per haver-se negat a parlar en castellà en un control rutinari de la Guàrdia Civil. La justícia el va absoldre en primera instància, ja que va apreciar que no hi havia motius per a la condemna. Això no obstant, el fiscal va recórrer en contra de l’absolució i, ara, l’Audiència l’ha revocada.
La secretària general d’Esquerra Republicana del País Valencià, Núria Arnau, de la qual Mateu és militant, qualifica la sentència d’“inexplicable” i “contradictòria”, perquè es basa en l’article 383 del Codi Penal, per haver-se negat a sotmetre’s al test d’alcoholèmia, quan la realitat és que en aquesta prova va donar negatiu. Per a Arnau es tracta d’“un càstig exemplar a Mateu: sis mesos de presó, inhabilitació per al dret de sufragi passiu i retirada del permís de circulació durant un any i un dia. És un càstig polític: un advertiment a qui vol viure en la llengua pròpia del País Valencià”. Abans que es conegués la resolució de l’Audiència, Esquerra va portar el cas al Congrés, i ha demanat sense èxit diverses reunions amb el ministre de l’Interior per la multitud de casos de discriminació lingüística protagonitzats per agents dels cossos i forces de l’estat destinats al País Valencià.
L’eurodiputat Ramon Tremosa (CiU) va anunciar ahir que aquest dilluns presentarà una pregunta parlamentària a la Comissió Europea sobre el cas, que considera vulnera els drets fonamentals d’un ciutadà. “Espanya és així i no en podem deixar passar ni una; cal portar aquests casos a Europa, com fan els països nòrdics”, va assenyalar en declaracions a Vilaweb. Des que es va conèixer la sentència, Mateu ha rebut nombroses mostres de suport a través de les xarxes socials sota l’etiqueta #totssomCarlesMateu.

Publicat a El Punt Avui, diumenge 22 de setembre de 2013

País Valencià, Segle XXI © 2022 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER