La data del referèndum

Josep Guia

Si el procés cap a la independència anés de debò, com hauria d’anar, avui o demà o la setmana vinent, el Parlament de Catalunya hauria d’acordar la data del referèndum. Només això: un acord dient que tal dia del 2014 (posem per exemple el 14-09-14) es procedirà a consultar per referèndum el poble del Principat de Catalunya sobre si vol la independència o no.

Si el govern de la Generalitat, en primer lloc, i els partits del pacte de governabilitat CiU-ERC, en segon lloc, i tots els partits que diuen estar pel dret a decidir, en tercer lloc, foren honestos i tingueren una mica de vergonya, haurien de prendre aquest acord, en coherència amb el que es van comprometre i per respecte al que el poble massivament reclama.

Només així, internacionalment, començarà a ser creguda Catalunya i a ser presa en consideració, com cal, la seva “classe” política. A més, una resolució com aquesta que dic no vulnera cap norma, d’entrada, ja que no diu ni deixa de dir si el referèndum es farà d’acord amb alguna cobertura legal possible, d’aquí un any.

En fi, que si els diputats del Parlament de Catalunya no prenen l’acord de fixar per a l’any vinent (i això ho han de fer a un any vista) la data del referèndum, deu ser, senzillament, perquè no volen fer-lo, és a dir, perquè volen dilatar tant com puguin la independència nacional. I en aquest cas, caldrà, com a mínim, fer-los fora.

València, 12 de setembre de 2013

País Valencià, Segle XXI © 2024 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER