Vaga i manifestació en defensa de l’educació

Students block a bridge in protest against the government's cost cutting reform plans in education, during a nationwide general strike called by the education sector in Valencia

Avui el sector de l’Educació –estudiants, professors i personal d’administració i serveis– estava de vaga. Els motius són ben coneguts: els retalls pressupostaris i la reforma educativa proposada pel ministre Wert. Segons els sindicats, la jornada de protesta ha comptat amb un seguiment del 65 % entre el professorat de centres públics i concertats del País Valencià, mentre que la Generalitat ho redueix a un 23,14 %. En la Universitat de València, el STEPV ha estimat el seguiment entre un 90 % i un 100 %, depenent del campus, mentre que en la Universitat Politècnica de València ha estat del 30 %, en la Jaume I de Castelló del 40 % i en Alacant del 45 %. Pel que fa als centres públics no universitaris, el mateix sindicat ha informat que el seguiment en el professorat ha estat del 70 %, mentre que el de l’alumnat l’han xifrat en el 66 % i el del personal no docent en un 10 %.

En la ciutat de València, una manifestació d’estudiants ha recorregut el trajecte entre el campus de Blasco Ibáñez i el palau de Benicarló, seu de les Corts Valencianes, al crit de “Contra el capitalisme, l’estudiantat en peu de guerra”.

Ja per la vesprada, una gran manifestació –amb més de 50.000 persones, segons la Plataforma en defensa de l’ensenyament públic– ha recorregut el centre de València, sota el lema “Per l’escola pública. Més inversió, més qualitat, més valencià i més dignitat”. Els manifestants, que han eixit a les 19 hores de la plaça de Sant Agustí, també han reclamat la dimissió tant del ministre José Ignacio Wert, com de la consellera María José Català. Altres reivindicacions han estat l’eradicació dels barracons, la construcció de nous col·legis, una major presència del valencià a l’escola, una educación laica i que no es privatitze l’ensenyament.

La manifestació ha acabat amb la lectura d’un manifest unitari en què s’exigeix la retirada de la llei Wert, la dimissió del seu responsable, la paralització dels retalls i del desmantellament de l’escola pública, així com l’inici d’un “procés de diàleg amb tots els sectors de la comunitat educativa per a construir una escola pública, laica, millor, amb més recursos, més inversión, de qualitat i en valencià”.

“No acceptem la proposta de llei educativa del ministre Wert perquè canviarà el model actual per a satisfer consignes ideològiques i mercantilistes, i no ha comptat amb la participació la comunitat educativa”.

Als 50.000 manifestants de València, cal afegir els 30.000 d’Alacant i els 10.000 de Castelló, que han completat una jornada reivindicativa en defensa de l’educació.

Fotografia i informació procedent de Levante-EMV

País Valencià, Segle XXI © 2021 Tots els drets reservats

Desenvolupat per disEdit
a partir de WPSHOWER